Kisebb többlet a külkermérlegben

Vágólapra másolva!
A híradástechnikai termékek exportjának jelentős visszaesése miatt mérsékelten bővült a külkereskedelmi forgalom az első negyedévben.
Vágólapra másolva!

Az év első negyedében az export 1,6, az import pedig 0,9 százalékkal növekedett. Előbbi értéke 5934, utóbbié 5421 milliárd forintra rúgott, így a külkereskedelmi mérlegben - az előző év azonos időszakához képest 65 milliárd forinttal kisebb - 513 milliárd forintos többlet halmozódott fel - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal péntek reggel közzétett jelentéséből, amely szerint továbbra is növekedett a járműgyártáshoz kapcsolódó termékek exportja, ezzel szemben hónapok óta jelentősen csökken a híradás-technikai eszközök exportja.

A gépek és szállítóeszközök körébe tartozó termékek exportja és importja 4,7, illetve 2,7 százalékkal esett vissza. A kivitel a híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülékek jelentős csökkenése mellett a tévékészülékek és -alkatrész, illetve a mobiltelefonok exportjának számottevő mérséklődése miatt hanyatlott. Ezt nem tudta ellensúlyozni az energiafejlesztő gépek és berendezések kivitelének 20 százalékos növekedése, továbbá a közúti járműveknél bekövetkezett egy számjegyű bővülés.