Csak jövőre változik a szabadságolás

Vágólapra másolva!
A parlament elé került az új munka törvénykönyvéhez tartozó átmeneti rendelkezéseket tartalmazó csomag. Eszerint a szabadságolás idén még nem változik, csak jövőre, a bérpótlékok helyett kitalált átalánydíj pedig nem okozhat kisebb fizetést.
Vágólapra másolva!

Benyújtotta a parlamentnek Matolcsy György az új munka törvénykönyve átmeneti rendelkezéseit tartalmazó törvényjavaslatot. Ez azt szolgálja, hogy a jelenleg érvényes munkaügyi szabályok és az újak között ne legyen túl éles a váltás. A munkaügyi szabályok többsége július elsején változik, de az átmeneti szabályok néhányat jövőre halasztanak.

A bérpótlék helyett átalánydíjat fizethetnek a cégek a dolgozónak, ha ebben állapodnak meg. A változás miatt viszont előfordulhatott volna, hogy egyes dolgozók kevesebb pénzt visznek haza az új szabályok után.

Az átmeneti rendelkezések ezt a problémát úgy kezelnék, hogy az utolsó tizenkét havi bérpótlékok átlagában határozza meg az átalánydíjat. Ehhez arra is szükség van, hogy a dolgozó foglalkoztatása változatlan formában maradjon a szabályváltozás után is. Akkor is érvényes a szabály, ha a bérpótlék az alapbérbe épül be, ilyenkor az új alapbér nem lehet kevesebb, mint a korábbi alapbér és a pótlékok átlagának összege.

A szabadságok kiadása az átmeneti rendelkezések értelmében nem változik idén, mert a kormány nem kíván fölösleges adminisztrációs terhet rakni a munkaadók nyakába. Így idén a szabadságok rendszere nem változik.

Az új munka törvénykönyve nagyobb szabadságot enged a munkaadó és munkavállaló megegyezésére. Például szabadság esetén megállapodhatnak a felek, hogy a dolgozó kevesebb napot vesz ki az adott évben, a következőben viszont hosszabb távollétre megy.