Jobb, ha soha nem lesz eurónk

Vágólapra másolva!
A közeljövőben az euró és a forint leértékelésére számít egy neves amerikai elemző, aki szerint ennek hatására egy-két éven belül Magyarország és Európa is a világ legvonzóbb befektetési célpontja lesz. Jeremy Siegel szerint az ország jól tette, hogy nem vezette be az eurót, amely gazdasági szuverenitásának elvesztéséhez vezetett volna.
Vágólapra másolva!

Jeremy Siegel, az amerikai pénzügyi elitképző, a Wharton School világhírű professzora azt javasolja, hogy Magyarország ne adja fel a forintot, és engedje annak értékvesztését, azért hogy egy-két éven belül rendkívül vonzó befektetési célponttá, és kiemelkedően versenyképessé válhasson. Siegel az Alapblog.hu-nak adott hosszabb interjút pénteken.

Siegel arról beszélt, hogy az Európai Központi Bank hamarosan keményen le fogja értékelni az eurót minden más nagy devizához képest, mert nincs már egyéb eszköze arra, hogy hozzájáruljon az euróövezet szétesésének megakadályozásához.

A vezető amerikai és brit lapok, tévéállomások által gyakran idézett pénzügytudós, részvénypiaci szakember prognózisa úgy szól, hogy az euró és a dollár árfolyama között hat hónap múlva eltűnik a különbség, egy dollár, egy eurót ér majd, így lassan, de biztosan az európai cégek válhatnak a legjobb befektetéssé.

Siegel szerint egy leértékeléssel Németország még erőteljesebben felfutna, miáltal még inkább megengedhetné magának, hogy emelje a bérszínvonalat, erősítse a belső fogyasztást, és beletörődjön, hogy Németországon belül nőjön az infláció. A német boom húzná fel közvetve-közvetlenül a déli perifériát. Az euróleértékelés hatására egész Európa sokkal versenyképesebb, egyre olcsóbb lenne, egyre vonzóbbak lennének az európai vállalatok

Az amerikai részvények a professzor szerint az év végéig legalább 15 százalékot veszítenek értékükből, de az elnökválasztás nyomán előállt új helyzet és a várható globális javulás nyomán a Dow Jones index a jövő év végére eléri a 15 ezer pontot, amivel történelmi csúcsot dönt.