Még 330 milliárdba kerül az IMF-tagság

Vágólapra másolva!
Mintegy 330 milliárd forinttal kell megemelnie Magyarországnak azt az összeget, amely az IMF-tagsággal jár. A pénz jelentős része itthon marad, az MNB-nél vezetett számlán kell elkülöníteni.
Vágólapra másolva!

Magyarország 86 százalékkal nagyobb összeget fizet be a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) ezentúl, miután felülvizsgálták a szervezet kvótakiosztását. Valójában ez csak a tartalékok átcsoportosítását jelenti, nem kell hatalmas összegeket ténylegesen kifizetni.

Az IMF olyan nemzetközi szervezet, amelyben a tagállamok súlyát kvótákkal jelzik. A kvótákat az országok gazdasági súlya alapján állapítják meg, de mivel ez folyamatosan változik, az IMF-kvótákat is újra kell osztani időnként. A kvóták azt is meghatározzák, hogy egy ország mennyit fizet be a közösbe, és azt is, hogy mekkora segítségre számíthat, ha bajba kerül.

Most az úgynevezett tizenegyedik általános kvóta-felülvizsgálat miatt változik meg a tagállamok, így Magyarország részesedése. Erről a magyar parlamentnek is el kell fogadnia egy törvényt, amelyet Matolcsy György pénteken nyújtott be az Országgyűlésnek.

A törvényjavaslat szerint Magyarország részvételi kvótája 1038,4 millió SDR-ről, 1940 millió SDR-re változik. Az SDR a különleges lehívási jogok (angolul special drawing rights) rövidítése, valójában olyan valutakosár, amelyet az amerikai dollárból, az euróból, a japán jenből, a brit fontból és több más fontos devizából gyúrtak össze. (A gyakorlatban ilyen pénz nincs, csak az elszámoláshoz használják.)

A Matolcsy-féle törvényjavaslat szerint az eddigi után 901,6 millió SDR-t kell befizetnie Magyarországnak, a jelenlegi árfolyamok mellett ez 330 milliárd forintot jelent. (Korábban, tévesen, 3300 milliárd forintot írtunk számítási hiba miatt.) Ez azonban nem jelenti azt, hogy a költségvetést terhelné ez a hatalmas összeg, valójában csak technikai átcsoportosításról van szó.

A pénz negyedét SDR-ben vagy bármilyen szabadon felhasználható valutában fizeti Magyarország, de ez a pénz az IMF-nél az úgynevezett tartalékhányadba kerül, azaz Magyarország tartalékát képezi. A többi pénz forintban kerül a Valutaalaphoz, de úgy, hogy az IMF-nek a Magyar Nemzeti Banknál vezetett számláján írják jóvá. Mindez csak annyit jelent, hogy Magyarország tartalékai más szerkezetűvé alakulnak, nem pedig azt, hogy a költségvetésnek ki kellene fizetnie bármit is.