Moszkvai fantomplázát finanszírozott az Eximbank

Vágólapra másolva!
Az állami tulajdonban lévő Eximbank összesen 124,2 millió euró hitelt adott egy offshore cégnek és a Harcon Zrt.-nek egy moszkvai pláza építéséhez. A pláza végül nem épült meg, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal feljelentést tett.
Vágólapra másolva!

Hűtlen kezelés, csalás és költségvetési csalás miatt tett feljelentést a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) egy szövevényes ügyben, amelyben az állami tulajdonú Eximbank korábbi vezetése egy moszkvai bevásárlóközpont fantomépítkezését támogatta - írt a Magyar Nemzet csütörtökön.

A lap szerint a Kehi az Eximbank és a Magyar Exporthitel Biztosító, valamint a Harcon Zrt. és egy offshore cég szerződése kapcsán tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen. Az Eximbank úgy juttatott 124,2 millió eurós (mai árfolyamon 37 milliárd forintos) hitelt egy offshore cégnek és a Harcon Zrt.-nek, hogy azok egy kapavágást sem ejtettek az építkezésen, és egy fillér önrészt sem vállaltak. Az Eximbank azértadott hitelt a cégnek, mert az azt állította, hogy fővállalkozóként vesz részt az építkezésben.

A Harcon Zrt. azóta végelszámolás alatt áll, az offshore cég eltűnt, a kárt pedig végső soron a költségvetés állja, miután az ügyletre az állami tulajdonú Mehib vállalt biztosítást - írta a Magyar Nemzet, amely szerint az Eximbank kára 27 milliárd forintot tehet ki.