Megállás nélkül zuhannak a beruházások

Velence kapuja beruházás
Vágólapra másolva!
Az első negyedévben közel 9 százalékkal csökkentek a beruházások, amelyek lényegében 2006-tól kezdve rosszul alakulnak. 2009-ben gyorsult fel a visszaesés, de a 2010-es választások sem tudták megállítani az aggasztó folyamatot, mert a semmiből előhúzott adók elvették a vállalkozások kedvét, növelték a bizonytalanságot a gazdálkodási környezetet illetően.
Vágólapra másolva!

Az előző negyedévhez képest bő 4, míg a tavalyi év első negyedévéhez képest közel 9 százalékkal zuhantak a beruházások az idei első negyedévben - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatójából.

Az építőipar tragikusan teljesít, a beruházások ott 13,9 százalékkal maradtak el a tavaly ilyenkori szinttől. A gép- és berendezés beruházások közel 2 százalékos visszaesésének már örülni kell. A feldolgozóipar egészében nem csökkentek, de nem is nőttek a beruházások.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a tájékoztató nyilvánosságra hozása után szinte azonnal egy közleményt adott ki, amelyben dominálnak a jó hírek. A tárca közleményének címe: emelkedtek a nagy súly képviselő feldolgozóipari alágakhoz kötődő beruházások. Az első mondat azt emeli ki még ezen felül, hogy "a feldolgozóipar beruházásai a 2011. évi kiemelkedő növekedés után az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva közel változatlan szinten maradtak."

A beruházások lényegében évek óta esnek vissza. A lejtmenet 2006-os kezdete nem számít meglepőnek, akkor jött ősszel az óriási költségvetési kiigazítás, a Gyurcsány-csomag. Rá egy évre stagnált, utána hajszálnyival emelkedtek a beruházások, de a 2008 őszén kitört világgazdasági válság zuhanórepülésbe taszította a beruházásokat. 2009-ben több mint 8 százalékkal estek vissza a beruházások.

A 2010 áprilisi parlamenti választások előtt és környékén nagyot javult a vállalkozások bizalma, mert reménykedtek egy vállalkozásbarát gazdaságpolitikában, azonban ebben csalódniuk kellett, a beruházások folytatódó csökkenése ennek a lenyomata. A hirtelen előrántott szektoradók (hipermarketadó, telekomadó, energetikai Robin Hood-adó, valamit a bankadó) elvették a kedvet a beruházásoktól, miközben az építőipar még nem jutott el a gödör aljára. Erre a szektoradók bevezetése előtt többen felhívták a figyelmet, az akkori Költségvetési Tanács és a jegybank is figyelmeztetett, hogy a meglepetésszerű és nagy adók lefagyasztják a beruházásokat. 2010-ben 5 százalékkal estek vissza a nemzetgazdasági beruházások, tavaly pedig, miközben a régióban épültek vissza a termelőkapacitások, nálunk a beruházások folytatták a csökkenést: 4,5 százalékos visszaesést mért a KSH.

A tavalyi rossz teljesítmény és az idei első negyedéves, folytatódó zsugorodásról tanúskodó statisztika ráadásul úgy jött össze, hogy közben a kecskeméti Mercedes-gyár felépítése folyamatban volt, a gépek beszerzése is javában folyik, és az Audi-gyár bővítése is elindult.

A véget nem érő beruházási visszaesés az idei gazdasági kilátások szempontjából is rossz hír. Már az első negyedévben is jóval a piaci várakozások alatt teljesített a magyar gazdaság, nem is beszélve a kormányzati reményekről, és egyre biztosabbra veszik az elemzők, hogy recesszióba süllyed idén Magyarország. Ezt a mostani beruházási adat - hiszen a termelőkapacitások csökkenését jelzi - még inkább megerősíti.