Matolcsy: ne kényszerítsenek minket az euróra

Vágólapra másolva!
Az eurózóna ellen valutaháború folyik, ebből ki kell maradnunk - írja a Heti Válaszban megjelent jegyzetében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Szerinte belátható időn belül nem kell belépnünk az eurózónába, és el kell kerülni, hogy az unió Európai Birodalommá alakuljon, "rákényszerítve bennünket a belépésre".
Vágólapra másolva!

"Az EU birodalmi központosításának" elkerüléséről ír a Heti Válasz legújabb számában Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A miniszter úgy fogalmaz: Magyarország számára kedvező "az amerikai világrenden alapuló korszak", és el kell kerülni, hogy az Európai Unió Európai Birodalommá alakuljon, "rákényszerítve bennünket a belépésre".

Matolcsy szerint ugyanis az eurózóna ellen valutaháború folyik, "ebből ki kell maradnunk, vagyis belátható időn belül nem kell belépnünk az eurózónába. A miniszter úgy látja: "az EU birodalmi központosítása, vagyis Brüsszel további megerősítése a gazdasági felemelkedéshez szükséges önrendelkezés elvételét jelenti a magyar államtól, ami nem érdekünk".

Matolcsy szerint az EU központi megerősítése 2008 óta nem járt sikerrel, "épp fordítva, az Európai Bizottság sorra hozott hibás politikai és pénzügyi döntéseket". Hozzáteszi, hogy a Bizottság rosszul kezeli a válságot az euróövezetben, "nem képes megállítani Európa globális gazdasági súlyának gyors hanyatlását". Matolcsy az írás végén úgy fogalmaz: "az Európai Birodalom létrejötte előtt megbukott, térjünk vissza a Nemzetek Európája gondolathoz".