Magyarország Szlovákia előtt egy versenyképességi listán

Vágólapra másolva!
Javult Magyarország versenyképessége egy friss felmérés szerint, a térségen belül azonban nem változott a rangsor. Magyarország előtt van Csehország és Lengyelország, de Szlovákia ezúttal is mögöttünk.
Vágólapra másolva!

A világ egyik vezető üzleti iskolája, a svájci IMD csütörtökön közzétett versenyképességi rangsorában Magyarország két helyet lépett előre az előző évhez képest.

A javulás legnagyobb részben a gazdaság teljesítményét mérő indikátoroknak köszönhető, de a kormányzati és a vállalati hatékonyság tekintetében is javult Magyarország versenyképessége - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön

A régióban a csehek viszik a prímet

Az IMD felmérése négy fő szempont (gazdasági teljesítmény, kormányzati hatékonyság, vállalati hatékonyság, infrastruktúra) alapján méri 59 ország versenyképességét, és ezek közül három területen javult Magyarország teljesítménye. Egyedül az infrastruktúra területén nem változott Magyarország helyzete.

A rangsort Hongkong vezeti az Egyesült Államok és Svájc előtt. A negyedik Svédország, az ötödik pedig Szingapúr. A régiós országok közül Magyarországot megelőzi Csehország és Lengyelország, előbbi a 33., utóbbi a 34. helyen végzett. Magyarország mögött végzett ugyanakkor Szlovákia, amely a 47. lett, Románia pedig az 53. Utóbbi két országot egyébként tavaly is megelőztük.

Az IMD-felmérés keretében a vállalatvezetők minden évben nyilatkoznak az egyes országokat versenyképesség szempontjából leginkább vonzóvá tevő tényezőkről is. Magyarország esetében a megkérdezett vállalatvezetők leginkább a képzett munkaerőt, a megbízható infrastruktúrát, a magas általános képzettségi szintet és a munkaügyi kapcsolatok hatékonyságát emelték ki pozitív tényezőként.