Fitch: Már elképzelhető a távozás az eurózónából

Vágólapra másolva!
Az államcsődnek lenne egyenlő, ha az eurózónából távozó ország az euróban meglévő adósságát új valutára váltaná - közölte a Fitch hitelminősítő. Elemzői szerint tényleges és növekvő kockázatot jelent Görögország távozása a valutaövezetből.
Vágólapra másolva!

A Fitch Ratings valószínűleg államcsődnek minősítené, ha az euróövezetből esetleg távozó országok átváltanák az euróban fennálló adósságukat a saját "markánsan leértékelődő" új valutájukra - közölte csütörtökön a hitelminősítő.

A társaság egyúttal közölte, továbbra is "nagyon valószínűtlennek" tartja az euróövezet teljes felbomlását és az euró megszűnését, tekintettel egy ilyen fejlemény hatalmas pénzügyi és politikai árára, valamint az euróövezet fenntartása melletti erőteljes politikai elkötelezettségre.

Ugyanakkor "tényleges és növekvő" kockázat Görögország távozása a valutaunióból. A Fitch szerint bár nincsenek meg a jogi alapok arra, hogy valamely tagország elhagyja az euróövezetet, ez a fejlemény azonban immár "nem elképzelhetetlen". A távozás mellett dönthet például egy tagállam akkor, ha képtelennek bizonyul a valutaunión belül visszatérni a növekedési pályára, ha a megszorítások okozta fásultság kikezdi a további eurótagságot pártoló kollektív akaratot, vagy "ha populisták kerülnek hatalomra".