Magas áron kelt el a magyar adósság

Vágólapra másolva!
Bár sikeresek voltak a csütörtöki állampapír-aukciók, a befektetők azonban csak a korábbinál magasabb áron voltak vevők a kötvényekre.
Vágólapra másolva!

Az Államadósság Kezelő Központ összesen 40 milliárd forint értékben kínált fel államkötvényeket csütörtökön a befektetőknek, végül azonban a tevezettnél 6 milliárddal nagyobb mennyiséget sikerült eladnia.

A hároméves kötvényekből az eredetileg felkínált 17 milliárd helyett 20, az tízévekeből pedig 10 helyett 13 milliárd forintos csomag kelt el, az ötéves papírokból a tervezett 13 milliárd forintos mennyiségre fogadott el ajánlatokat a kibocsátó.

A tervezettnél magasabb értékű kibocsátás azt mutatja, hogy sikeres volt az aukció, ám ennek megvan az ára. A befektetők ugyanis csak a korábbinál magasabb hozammal vették meg a magyar adósságpapírokat. A kötvények hozama az előző aukcióhoz képest 20-26 bázisponttal emelkedtek, így a hároméves papír hozama 8,42, az ötévesé 8,61, a tízévesé pedig 8,66 százalékra emelkedett. Közben a piacon is emelkedtek a forgalomban lévő államkötvények hozamai, a szerdai szintekhez képest 17-18 bázisponttal, ez pedig jelentős növekedésnek számít.

A hozam azt jelzi, hogy a befektetők mekkora felárat kérnek azért, hogy hajlandóak finanszírozni egy-egy ország működését. Ha a hozam emelkedik, akkor a papírok árfolyama csökken, az bizalmatlanásgra, pesszimiszmusra utal, ha csökken a hozam (emelkedik az árfolyam) az javuló piaci megítélést jelent.