IMF: Nem készül spanyol mentőcsomag

Vágólapra másolva!
Bár a Wall Street Journal úgy tudja, Spanyolországnak készít mentőcsomagot az IMF, a szervezet azt állítja, erről szó sincs.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutalap (IMF) európai irodája azt vizsgálja, szükség esetén nyújtson-e hitelt Spanyolországnak - írta csütörtökön a Wall Street Journal meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

Spanyolországnak akkor lenne szüksége a segítségre, ha nem tudna elég pénzt áldozni az egyik legnagyobb bank, a Bankia feltőkésítéséhez. A lap szerint akár 19 milliárd euróra is szükség lehet, miközben a spanyol kormány bankmentésre szánt alapjában 9 milliárd euró van.

Az IMF ugyanakkor azt állítja, nincs spanyol mentőcsomag. Gerry Rice, az IMF szóvivője csütörtök azt mondta, nem készül pénzügyi terv Spanyolország megmentésére, és Madridtól sem futott be erre vonatkozó kérés.

A spanyol gazdaságot az elemzők a görög válság utáni legnagyobb veszélyforrásnak tartják az eurózónában. Spanyolország elsősorban nem az államadósság vagy a költségvetés hiánya miatt szenved, hanem a bankok tőkehiánya, illetve az egyes régiók eladósodása miatt. A spanyol bankválság pedig a görögöknél is nagyobb krízist idézhetne elő az eurózónában.