18 milliárd forint elillant a nyugdíjpénzből

Vágólapra másolva!
A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 607,6 milliárd forint átvételi értékű értékpapírt adott el 2011-ben, az ügyleteken elért összbevétele 589,2 milliárd forint volt - derül ki az alap beszámolójából, amelyet a kormány csütörtökön nyújtott be a parlamentnek. Az alap a nagyjából húszezer milliárdos magyar államadósságot több mint 1400 milliárddal csökkentette tavaly.
Vágólapra másolva!

A magán-nyugdíjpénztáraktól, valamint a Pénztárak Garancia Alapjától átvett államkötvények és diszkont kincstárjegyek bevonásával összesen 1354 milliárd forinttal csökkentette az államadósságot a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap. További 53 milliárd forinttal csökkent az államadósság a Magyar Nemzeti Banktól átkerült államkötvények bevonásával. Így összesen 1407 milliárd forinttal csökkentette az Alap az államadósságot 2011-ben. A magyar államadósság nagyjából 20 ezer milliárd forint.

Az Alap 2011-ben összesen 459 milliárd forintot fizetett be az államháztartás központi alrendszerébe, ebből 363,4 milliárd forintot a Nyugdíjbiztosítási Alap részére és 95,6 milliárd forintot központi költségvetés meghatározott előirányzatára.

A magánnyugdíjpénztáraktól átvett értékpapírokból 607,6 milliárd forint értékű papírt adott el, és ebből - az árfolyamingadozás, illetve a kezelési költségek miatt - 589,2 milliárd forint bevétele volt.