Börtönnel fenyegeti Budai a zsebszerződőket

Vágólapra másolva!
Egy és öt év közötti börtönbüntetésre lesznek ítélhetők azok a vevők és eladók, ügyvédek és közjegyzők, akik közreműködtek külföldi állampolgárok illegális földtulajdon-szerzésében Magyarországon. A büntetésre lesz fél év moratórium - mondta Budai Gyula Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

A politikus közölte, a büntető törvénykönyv zsebszerződésekről szóló módosítását a parlament várhatóan decemberben elfogadja, az új büntető törvénykönyv pedig csak 2013. június 1-jén lép hatályba. Így mentesülhetnek a jogi következmények alól azok, akik jövő júniusig hajlandók feltárni az illegális földtulajdon-szerzésről szóló szerződéseiket.

Az úgynevezett zsebszerződésekkel eladott terület nagyságáról megközelítően pontos adatok a törvény végrehajtása után lesznek. Budai Gyula szerint ma "egymillió hektárról is beszélnek".

A zsebszerződések kifehérítéséről és a külföldiek földtulajdon szerzésének korlátozásáról szóló komplex törvénycsomag részeként a büntető törvénykönyvön túl változik a polgári törvénykönyv, az ingatlan-nyilvántartási törvény és a földtörvény.