Lefoglalta a GVH a bankok közös adatbázisát

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lefoglalta a Nemzetközi Bankárképző Központban azokat az adathordozókat és dokumentumokat, amelyeken a bankok közös adatbázisát, az úgynevezett BankAdat rendszert tárolják - írja csütörtöki számában a HVG.
Vágólapra másolva!

A hetilap cikke emlékeztet arra, hogy tavaly ősszel a végtörlesztés kapcsán a fideszes Rogán Antal bejelentést tett a GVH-nál, mert szerinte a bankok feltehetően összejátszottak, amikor megemelték azoknak a forinthiteleknek a kamatát, amelyeket végtörlesztésre is fel lehett használni.

A GVH vizsgálatot indított az ügyben, és a HVG szerint olyan dokumentumokat talált, amelyek kimerítették az információs kartell gyanúját, ezért kiszélesítette a vizsgálódást. A lap idézi Juhász Miklóst, a hivatal elnökét, aki azt mondta, még nem tudják, hogy a kamatemelésekkel a bankok megsértették-e a versenytörvényt.

A GVH különféle kartellügyekben esetenként már több százmillió forintos bírsággal sújtotta a bankokat, és ha most ismét elmarasztalja őket, akkor összesen akár többmilliárd forintot is beszedhet bírságként. A versenytörvény szerint a bírság a szabályokat megsértő alany előző üzleti évi nettó árbevételének maximum tíz százalékára rúghat.

A GVH elnöke azt is mondta, hogy a versenyhivatal "vékony mezsgyén jár", mivel egy érdekvédelmi szervezet - vagyis a bankszövetség - munkájához hozzátartozik, hogy tagjai érdekében adatbázist épít fel, ezzel azonban akár versenyjogot is sérthet.

Juhász Miklós ugyanakkor "visszautasította azt a feltételezést, hogy a bankokkal szembeni vizsgálatot a költségvetési lyukakat minden módon betömni szándékozó kormányzat nyomására terjesztették volna ki". Hozzátette, az ilyen vizsgálatok egyébként is elhúzódhatnak, akár másfél, két évig is.