Egymilliárd eurós üzletet kötött Matolcsy a kínaiakkal

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor és a kínai csúcsvezetés hetedik embere is ott volt, amikor a Parlamentben aláírták többek között a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret a Keleti pályaudvarral összekötő gyorsvasút-beruházás elősegítéséről szóló megállapodást. Orbán azt mondta, hogy Magyarország és Kína stratégiai szövetségesek, ráadásul erős szél fúj a világgazdaságban, aki egy lábon áll, azt könnyen feldöntik, ezért Magyarországnak két lábon kell állnia.
Vágólapra másolva!

Hét megállapodást írtak alá Orbán Viktor magyar kormányfő és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök-helyettes jelenlétében kedden a Parlamentben. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és a Kínai Fejlesztési Bank alelnöke írta alá a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Kínai Fejlesztési Bank közötti megállapodást a bank által biztosított egymilliárd euró értékű fejlesztési hitelkeret tervezett felhasználásáról.

Matolcsy György és a Huawei Technologies alelnöke aláírta a távközlési hálózati berendezéseket gyártó kínai cég Magyarországon megvalósítandó európai logisztikai központjáról szóló megállapodást is. Mintegy tízmillió euró értékű együttműködési megállapodást kötött a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a ZTE vállalattal a kínai telekommunikációs cég által Magyarországon létrehozandó európai, regionális hálózatkezelő központ beruházásáról.

A MÁV és a kínai vasúttársaság szintén együttműködési megállapodást kötött, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret a Keleti pályaudvarral összekötő gyorsvasút-beruházás elősegítéséről. Egyetértési nyilatkozatot írtak alá a kis- és középvállalkozások közötti együttműködés fejlesztésének elősegítéséről is, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Kínai Mezőgazdasági Minisztérium pedig magyar-kínai tudományos és technológia központ létrehozásáról kötött megállapodást.

Erős szél fúj a világgazdaságban

A kínai miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélése után Orbán Viktor az MTI-nek azt mondta, hogy Magyarország és Kína stratégiai szövetségesnek tekinti egymást. A kormányfő úgy fogalmazott: Magyarország számára Kína annak a népi bölcsességnek a jegyében fontos, hogy "miért állnánk egy lábon, ha két lábunk van". Hozzátette: ráadásul erős szél fúj a világgazdaságban, aki egy lábon áll, azt könnyen feldöntik, ezért Magyarországnak két lábon kell állnia, és a nyugat-európai szövetségi rendszer mellett következetesen végig kell vinnie a keleti nyitás politikáját is.

Két lábon kell állni pénzügyi, fejlesztéspolitikai, beruházáspolitikai szempontból és a politikai barátok, politikai szövetségesek szempontjából is - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a kínai küldöttség látogatásával Magyarország fontos lépést tett gazdasági és pénzügyi biztonságának növelése irányába.

Li Ko-csiang hétfőn érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Budapestre. Tárgyalt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel, közigazgatási és igazságügyi miniszterrel és az államfői jogkört jelenleg gyakorló Kövér László házelnökkel. A kínai miniszterelnök-helyettes látogatásához kapcsolódóan hétfőn kínai-magyar üzleti fórumot is rendeztek.

Az 57 éves Li Ko-csiang a jelenlegi kínai politikai csúcsvezetés hetedik embere, és várhatóan jövő tavasztól ő lesz az ázsiai ország miniszterelnöke. Magyarország és Kína tavaly júniusban, Ven Csia-pao kínai kormányfő kétnapos budapesti látogatásán kötött megállapodást egyebek mellett arról, hogy a kínai állami fejlesztési bank egymilliárd eurós különhitelt biztosít a magyar félnek a kölcsönös befektetések előmozdítására.