Egymilliárd eurós fejlesztési hitelről egyeztetünk Kínával

Vágólapra másolva!
A kínai-magyar üzletember-találkozón Pleischinger Gyula államtitkár és Csung San kínai miniszterhelyettes is a fejlődő gazdasági kapcsolatokról beszélt. Ennek keretében a két ország fejlesztési bankjai 1 milliárd eurós hitelről fognak megállapodást kötni. A kínai vezető előadását tibeti jogvédők zavarták meg, az incidens miatt a magyar államtitkár elnézést kért.
Vágólapra másolva!

Szilárd alapokon bővülhetnek tovább a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok, amelyekre adottak a lehetőségek - erről Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára, valamint Csung San (Zhong Shan), a Kínai Népköztársaság kereskedelmi minisztériumának miniszterhelyettese beszélt hétfőn Budapesten.

A Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök-helyettes kétnapos budapesti látogatásához kapcsolódóan tartott magyar-kínai üzleti fórumon több mint 300 magyar és kínai üzletember vett részt. Pleschinger Gyula közölte, Magyarország Európán kívüli legjelentősebb gazdasági partnere Kína. Tavaly a magyar adatok szerint a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke elérte a 7,8 milliárd dollárt, és a gazdasági válság ellenére is fejlődő tendenciát mutatott, a kínai befektetések értéke Magyarországon 2,3-2,5 milliárd dollárt tesz ki, a kínai cégek főként az informatika, a kommunikációs technológia, az elektronika, a telekommunikáció, valamint a kutatás-fejlesztés területén vannak jelen.

Hitelről tárgyalnak a fejlesztési bankok

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a kínai gazdaság számára Magyarország piacméret szerint csupán egy - és nem is a legnagyobb - az európai partnerek közül, ugyanakkor Európa középpontjában fekszik, így ideális lehetőséget nyújt a kínai üzletemberek számára is arra, hogy cégeik európai központjait itt hozzák létre. Csung San pedig közölte, hogy a két ország viszonyát nem az egymástól mért földrajzi távolság határozza meg alapvetően, hanem az egymás iránti kölcsönös tisztelet és bizalom. A miniszterhelyettes szerint Magyarország Kína számára nem fontos, hanem az egyik legfontosabb partner. Az utóbbi három évben éppen ezért sok kínai vezető - köztük a kínai miniszterelnök is - ellátogatott Magyarországra. Kitért arra, hogy 2010 októberében Orbán Viktor miniszterelnök szintén ellátogatott a Kínába.

A kínai befektetések több tízezer munkahelyet hoztak létre Magyarországon - mondta a kínai minisztériumi vezető, hozzátéve, hogy Kína tovább kívánja fejleszteni az együttműködést. Példaként említette, hogy a Bank of China új fiókot nyitott Magyarországon, "a két ország fejlesztési bankjai pedig keretmegállapodást fognak aláírni 1 milliárd euró körüli hitelt illetően". Mint mondta, a kínai kormány továbbra is ösztönzi, hogy a kínai vállalatok Magyarországon fektessenek be, de a magyar befektetőket is várják Kínában. Emellett elő kívánják mozdítani a két ország kis- és közepes cégeinek együttműködését is, ennek érdekében a kínai kereskedelmi minisztérium megállapodást kíván kötni a magyar Nemzetgazdasági Minisztériummal.

Csung San előadását kisebb incidens zavarta meg: tibeti jogvédő aktivisták jutottak be a terembe, akik egy zászlót mutattak fel, majd amikor a biztonságiak kivezették őket, a Free Tibet és Hosszú életet a Dalai Lámának mondatokat kiabálták. Pleschinger Gyula a vendéglátók és a magyar kormány nevében bocsánatot kért a kínai résztvevőktől, és leszögezte, hogy az üzleti fórum nem a politikai nyilatkozatok színtere.