Megszabadulna a luxustól a Nokia

Vágólapra másolva!
A Financial Times Deutschland értesülése szerint a mobiltelefonpiacon vesztésre álló Nokia értékesíti a luxustelefonokat előállító cégét.
Vágólapra másolva!

A finn Nokia 200 millió euróért adhatja el a Permira kockázatitőke-befektető társaságnak leányvállalatát, a Vertut - írta hétfőn a Financian Times Deutschland (FTD). A lap értesülését egyik cég sem kommentálta.

A Vertu a legdrágább mobiltelefon-márka a világon, az aranyozott, drágakövekkel díszített készülékek ára akár a 245 ezer eurót (70 millió forintot) is elérheti. A luxustelefonok vonzerejét növeli az exkluzív ügyfélszolgálat, amely egyebek mellett vendéglői asztalfoglalásban vagy koncertjegyek beszerzésében segédkezik. A Nokia nem közöl üzleti adatokat a cégről, ágazati becslések szerint az éves árbevétel 200-300 millió euró körül lehet.

A Vertu értékesítése 2011 vége óta napirenden van, az ügylet lebonyolításával a Goldman Sachs amerikai befektetési bankot bízták meg - írta az FTD. A Nokiának sürgősen szüksége van a tőkeinjekcióra, mert nagyon rossz negyedévet zárt, a Fitch Ratings hitelminősítő pedig pénteken a befektetésre nem ajánlott, pénzügyi szakzsargonban bóvli kategóriába sorolta a finn mobilgyártó osztályzatát. A bejelentés után a Nokia-részvények két százalékkal, 15 éves mélypontra estek: 2,65 eurón jegyezték őket. A hitelminősítő álláspontja szerint a Nokia a következő időszakban nem tudja működési eredményét nyereségesre változtatni.

Ezt megelőzően, április közepén a Nokia közölte, hogy a készülékgyártó divízió eredménymutatója mínusz 3 százalékos lesz, szemben a korábban várt nulla százalék körüli előrejelzéssel. Április 19-én a cég közzétette eredményét, amely szerint az év első három hónapjában 929 millió eurót (280 milliárd forintot) tett ki a veszteség, amely meghaladta a korábbi becslésben szereplő mínuszt. Stephen Elop, a cég vezérigazgatója a kiábrándító adatokat kommentálva elismerte, hogy a konkurencia nagyobb az általuk vártnál. Ezen vélhetően a töretlen népszerűségnek örvendő Apple- és az egyre jobban fogyó Samsung-készülékeket értette, utóbbi két cég ugyanis nagyon jó eredményeket ért el az elmúlt három hónapban.