Három Penny Market a plázastop első áldozata

Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy kik a tagjai a plázastopbizottságnak, ők döntenek arról, hogy a 300 négyzetméternél nagyobb boltok megépülhetnek-e. Tizenkét esetben nemet mondtak, 15 esetben igent. A Metro és a Penny az első áldozat.
Vágólapra másolva!

Nem épülhet meg egy új keszthelyi Metro és három Penny Market Fóton, Hajdúsámsonon és Albertirsán - derül ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Oláh Lajos szocialista képviselő kérdésére adott írásos válaszából. Ezenkívül a 300 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi egységek építését engedélyező bizottság elutasította két debreceni, egy szegedi és egy váci élelmiszer-áruház építését.

A plázastop alóli felmentéseket elbíráló bizottsághoz eddig összesen 41 felmentési kérelmet nyújtottak be, amelyből 29-et tárgyaltak meg, 12 esetben a kérelmet elutasították, 15 esetben támogatták, és kettőnél további információkat kértek.

Az Országgyűlés honlapján a válaszból kiderül, hogy a bizottság járműalkatrész-kereskedelemre, díszállatüzletre, hűtőház-létesítésre és raktárépítésre is adott engedélyt.

Matolcsy válaszából kiderül, hogy pontosan kik alkotják a bírálóbizottságot. A bizottság elnöke Király Péter, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal főigazgatója, tagjai még Szomorí Béla főosztályvezető (Nemzetgazdasági Minisztérium, NGM), Weingartner Lilla osztályvezető (NGM) és Szépe Ferenc főosztályvezető (Vidékfejlesztési Minisztérium, VM) és Kentési Sándor, a VM kabinetfőnöke.

A dokumentum szerint a bizottság szempontjai elsősorban a környezetvédelemre, a vidékfejlesztésre, valamint a tervezett beruházás helyén már meglévő kereskedelmi építmények környezetére gyakorolt hatásai összességének mérlegeléséből állnak.

Az Országgyűlés tavaly fogadta el a jogszabályt, amelyben 2014. december végéig moratóriumot hirdettek minden, 300 négyzetméter feletti kiskereskedelmi beruházásra. Ugyanakkor a törvény szerint a plázastop alól felmentés adható.

A plázastoptörvényt eközben az Európai Bizottság is vizsgálja, hogy megfelel-e az uniós jogszabályoknak.