Magyar Telekom: Áremelkedést hoz a telefonadó

Vágólapra másolva!
Forgalomcsökkenést eredményezhet a távközlési piacon a telefonadó Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom első embere szerint. A cégvezető úgy véli, a mobilpiacon megjelenő új állami cégnek nem lesz könnyű dolga, de az elképzelhető, hogy árcsökkenéshez vezet az új piaci helyzet.
Vágólapra másolva!

"Aggályosnak tartjuk, hogy az új adófajta ügyfeleinket terhelné, ez az egész nemzetgazdaság számára kockázatokat rejt, és így a céljaival ellentétes hatást válthat ki" - mondta a Napi Gazdaságnak adott interjújában az idén életbe lépő telefonadóról Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója.

A cégvezető szerint egy ilyen típusú adó bevezetése a bruttó árak emelkedéséhez és valószínűleg forgalomcsökkenéshez vezetne, végső soron pedig akár az ország versenyképességére is kedvezőtlenül hatna. "Ezzel együtt bízunk a szaktárcával folyó tárgyalásokban, remélve, hogy figyelembe veszik szakmai javaslatainkat. Arra számítunk, hogy észrevételeinkkel csökkenthetők a kockázatok" - tette hozzá.

Fapados szolgáltatótól fapados szolgáltatás

A mobilpiacon megjelenő új állami társaságnak nem lesz könnyű dolga. A társaságnak egy telített piacon kell a versennyel szembenéznie, emellett jelentős befektetésre lesz szüksége - fogalmazott a Magyar Telekom vezetője. Szerinte az új piaci helyzetben akár az árcsökkenés is elképzelhető, de mindig az ár-érték arányra kell tekintettel lenni. "Ha például ez áraiban egy fapados szolgáltató lenne, akkor fapados szolgáltatás várható" - fogalmazott a Magyar Telekom.

Arra a kérdésre, mit vár a Magyar Telekom az állami mobilcéget nyertessé nyilvánított határozatot kifogásoló bírósági eljárástól, a cégvezető azt mondta: "azért fellebbeztünk, mert úgy gondoljuk, hogy a pályázat során formai és eljárási hibák voltak, és ha ilyet észlelünk, azt kötelességünk jelezni, különösen egy ilyen nagy jelentőségű tender kapcsán". Hozzáfűzte, úgy látják, voltak hibák, és ezeket orvosolni kell.

A Magyar Telekom lakossági energiaszolgáltatásáról Mattheisen elmondta, az árbevétel szempontjából nem a legjelentősebb, de nem is ez a legfontosabb. "Lényegesebb, hogy ügyfeleink a T-Home márkanév alatt hozzájuthassanak mindahhoz, amire otthon szükségük van, és ebbe jól illeszkedik az energiaszolgáltatás vagy például az otthon-távfelügyelet. Ezeket a termékeket egy előfizetéssel, egy számlázással lehet igénybe venni" - mondta a cégvezető, aki az akvizíciós tervekről annyit mondott, hogy külföldön nem sok lehetőség van, de belföldön még mindig konszolidációs fázisban van a kábel- és a hozzáférési piac. Ezeken a területeken, illetve az IT-cégeknél látnak további lehetőségeket.

Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.