Leminősítette Spanyolországot az S&P

Vágólapra másolva!
Az eddigi elsőrendű befektetői "A" szintről két fokozattal, "BBB plusz"-ra rontotta Spanyolország hosszú futamidejű szuverén adósságának osztályzatát a Standard & Poor's. A nemzetközi hitelminősítő intézet szerint nő kockázata, hogy a spanyol bankrendszer további kormányzati segítségre szorul.
Vágólapra másolva!

Megvonta az euróövezeti tag Spanyolország elsőrendű adósbesorolását csütörtökön a Standard & Poor's, arra a véleményére hivatkozva, hogy a spanyol gazdaság teljesítményének visszaesése a spanyol költségvetési helyzet további romlását fogja okozni, és növekszik annak a kockázata is, hogy a spanyol bankrendszer további kormányzati segítségre szorul.

A nemzetközi hitelminősítő csütörtök éjjel, az európai és amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy Spanyolország hosszú futamidejű szuverén adósságának osztályzatát az eddigi elsőrendű befektetői "A" szintről két fokozattal - a köztes "A mínusz" kihagyásával - "BBB plusz"-ra rontotta, és az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A hitelminősítői osztályzati módszertanban a "BBB plusz" besorolás is még befektetési ajánlású, de az "A" kategóriánál jóval nagyobb kockázatokra hívja fel a befektetők figyelmét.

A BBC szerint az intézet úgy kalkulál, hogy Spanyolország gazdasága 1,5%-os visszaesést szenved majd el, szemben a korábban előrejelzett 0,3%-os növekedéssel.

A spanyol nemzeti bank éppen hétfőn tette közzé második negyedéves jelentését, amely nemcsak azt állapította meg, hogy a nemzeti össztermék (GDP) 0,4 százalékkal zsugorodott az euróövezet negyedik legnagyobb gazdaságában a múlt év negyedik negyedévéhez képest, de a következő negyedévek kilátásaról is azt írta, hogy azok sem túl bíztatóak és sok a bizonytalansági és kockázati tényező az euróövezeti adósságválsággal összefüggésben.