IMF: Megvárjuk az EB hivatalos levelét

Vágólapra másolva!
Az IMF magyarországi irodavezetője egy szerdai konferencián szűkszavúan reagált arra, hogy az Európai Bizottság hozzájárult a tárgyalások megkezdéséhez.
Vágólapra másolva!

Üdvözli az Európai Bizottság szerdai döntését az IMF, de megvárja, amíg Brüsszel hivatalosan is elküldi állásfoglalását a magyar hiteltárgyalások megkezdéséről - idézi Iryna Ivaschenkot, a Nemzetközi Valutaalap magyarországi irodavezetőjét a Portfolio.hu a Hír Tv-re hivatkozva. Ivaschenko egy szerdai budapesti konferencián nyilatkozott röviden a tévének.


Az IMF eddig hivatalosan nem reagált arra, hogy szerdán az Európai Bizottság szóvivője jelezte, elindulhatnak a tárgyalások a Magyarországnak nyújtandó hitelkeretről.


Bár a Nemzetközi Valutaalap elvileg nem szab előfeltételeket a tárgyalások megkezdéséhez, a válság során megállapodott az Európai Bizottsággal arról, hogy egyetlen tagállammal sem ír alá hitelszerződést az EB jóváhagyása nélkül. Magyarország november végén jelezte, hogy hitelkeretet szeretne kapni az IMF-től, az Európai Bizottság azóta több feltételt is szabott a tárgyalások megkezdéséhez. Az egyeztetések a szerdai áttörésnek megfelelően akkor indulhatnak el, ha a parlament elfogadja a jegybanktörvény újabb módosítását.