Hová vigyük a pénzünket?

forint, árfolyamváltozás, deviza,
Vágólapra másolva!
Az állam fél évre 7,5 százalékot ad, de öt olyan bank is akad, amelyik ezt túlszárnyalja.
Vágólapra másolva!

Akár 9 százalékos kamatért is el lehet helyezni forintbetétet, igaz, számos feltételnek meg kell hozzá felelni. A Volksbank akciós betétjét csak új ügyfeleknek kínálja, elvárja, hogy a jövedelmünket hozzá utalják, csoport beszedési megbízást adjanak, más banki szolgáltatást is igénybe vegyenek.

Ha ilyen extra feltételek nélkül akarja valaki lekötni a pénzét, akkor is a nemrég orosz állami tulajdonba került Volksbankkal jár a legjobban, mert ott 8,5 százalékot kap a pénze után. Mindez a BankRáció online banki összehasonlító oldal új kalkulátorán derül ki. A Volksbank magas kamatai nem is annyira meglepőek. Az orosz tulajdonos, a Szberbank egyik igazgatója, Valentyin Mihov a Volksbank átvételét bejelentő sajtótájékoztatón jelezte, hogy minél több magyar betétest szeretnének meggyőzni, hogy vigye hozzájuk a pénzét.

A feltételek nélküli versenyben a második helyet a Széchenyi Bank vonzó betétje éri el (8,44 százalékos kamat), a harmadikat a CIB Bank Classic akciós betétjével (7,85 százalék).

A féléves banki kamatok azért is érdekesek, mert az Államadósság Kezelő Központ éppen szerdán jelentette be, hogy új lakossági kincstárjegyet hoz forgalomba 7,5 százalékos kamattal. Az új állampapír már annak a stratégiának a része lehet, amelynek keretében a kormány minél több magyar megtakarítását próbálja az állampapírok felé terelni. A betétkalkulátor szerint azonban négy olyan magyar bank is van, amely fél évre, minden feltétel nélkül kedvezőbb kamatot ígér (a Volksbank, a Széchenyi Bank, az CIB és az Axa).

Egy-egy lekötés előtt egyébként is érdemes tájékozódni, mert nagyok a különbségek a hozamok és a bankok által megszabott feltételek között.

Nem mindegy például, hogy az ügyfél milyen kapcsolatot épít ki a hitelintézettel. Ha nemcsak egy bizonyos összegű pénzt helyez el, hanem nyit folyószámlát, amelyre jövedelmet utaltat át, csoportos beszedési megbízásokat ad és bankkártyát is használ, jóval több kedvezményt élvezhet, mint mindezek nélkül. Ilyen esetben kamatbónusszal vagy különleges akciókkal bővítik a bankok az alapkínálatukat.

A látra szóló betéteknél nem ritka, hogy egyharmados az eltérés a kamatokban, azonos futamidő mellett. A lekötött és tartós befektetési számláknál még jelentősebb különbségek mutatkozhatnak.