A Fidesz fúrja Matolcsy ötletét

Vágólapra másolva!
Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője bejelentette, a párt ragaszkodik "a pofátlan végkielégítésekre" kivetett adóhoz, amelyet a konvergenciaprogram eltörölne.
Vágólapra másolva!

A Fidesz ragaszkodik a közszférában dolgozó magánszemélyek végkielégítését sújtó 98 százalékos különadó megtartásához - ezt jelentette be Selmeczi Gabriella, a párt szóvivője az MTI tudósítása szerint. Ez a kormánypárt tagságának és támogatóinak elvárása - mondta.

Selmeczi kiállása azért meglepő, mert a Széll Kálmán-terv 2.0-nak keresztelt konvergenciaprogram jelzi, jövőre már nem lesz végkielégítés-adó. A konvergenciaprogramot a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium állította össze, de az bírja a kormány jóváhagyását is, hiszen elküldték az Európai Bizottsághoz.

Még kedden megkerestük az NGM-et, hogy miért törlik el a 2010 közepén bevezetett, a kormányzati kommunikációban "pofátlan végkielégítések" adójának hívott különadót. A tárca azóta sem válaszolt levelünkre.

Mint beszámoltunk róla, a végkielégítés-adó 2010-ben ezernél is több magánszemélyt sújtott, köztük számos szocialista és szabaddemokrata képviselőt, aki a 2010 áprilisi választások után kiesett a parlamentből. Bevezetése az előző ciklusban vitézkedő személyeket sújtotta elsősorban, továbbélése azonban már a mostani kormányzati ciklusban pozícióhoz jutott és a jövőben távozókat is érintené. Ha az idén eltörlik a sarcot, akkor azok a - kormánypárti és ellenzéki - képviselők megússzák a 98 százalékos elvonást, akik a 2014-es választások után felére zsugorodó Országgyűlésben nem kapnak helyet.

Az adó alapján azoktól az állami vezetőktől, polgármesterektől, akik több mint kétmillió forint végkielégítést kapnak (beleértve a felmentési időre kapott pénzt és a versenytilalmi megállapodás miatt kapott ellentételezést is), a kétmillió forint feletti rész 98 százalékát elvonja az állam. A többi közszolgánál 3,5 millió forintnál lépett életbe a végkielégítés-adó.

Az adó megszüntetése annyiban is érdekes, hogy a kormány lemondana évi egy-két milliárd forintról, miközben az idén 150, jövőre 600 milliárdos megszorítást hajt végre.

A sárgacsekk- és a telefonadót is másképp képzeli el a párt

Selmeczi Gabriella közölte, azt is javasolják a kormánynak, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték és a telekommunikációs adó tervezett mértékét a nehéz helyzetben lévő családok esetében csökkentsék, vagy egyáltalán ne vezessék be. Nekik ugyanis, érvelt a politikus, az a havi pár száz forint is sokat számít.

A konvergenciaprogram széles körre tervezi bevezetni a sárgacsekk-adót, a banki átutalások, készpénzfelvétel, hiteltörlesztés, a bankkártyás és hitelkártyás vásárlás, a postai utalás, az adók és járulékok államhoz utalása után is kellene adót fizetni jövőre, a tranzakciók értékének 1 ezreléke lenne a kulcs. A telefonadót már az idén júliustól kellene fizetni, az eddigi hírek alapján percenként, illetve SMS-enként két forint lenne a mértéke.