Csak a segélyek mennek majd Erzsébetre

Vágólapra másolva!
Szerdán kerül a kormány elé az a törvénytervezet, amelynek alapján júliustól többfajta szociális ellátást Erzsébet-utalványon kaphatnak a rászorulók - értesült az Index. A lap birtokába jutott előterjesztés szerint a gyes és a családi pótlék egyelőre készpénzes marad, viszont bővül az utalványok felhasználási köre, júliustól ruhát és tanszert is lehet belőle vásárolni.
Vágólapra másolva!

Az előterjesztést a közigazgatási és igazságügyi, valamint az erőforrás-miniszter jegyzi, és várhatóan az április 25-i ülésen tárgyal róla a kormány, írja az Index.

Az előterjesztés szerint kétféle ellátást, a rendszeres szociális segélynek (ha az eléri a 10 ezer forintot) a felét és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény teljes összegét kapnák meg Erzsébet-utalványon a rászorulók. Egyúttal bővítenék az utalvány felhasználási körét, élelmiszeren kívül tanszerre, iskolai felszerelésre és ruházati cikkekre is lehetne költeni.

A változás több százezer embert és évi több mint 25 milliárd forintot érint. Szociális segélyre a legfrissebb, februári adatok szerint körülbelül 56 ezren jogosultak, ők átlagosan nagyjából havi 28 000 forintot kapnak. Gyermekvédelmi kedvezményben nagyjából hatszázezer gyermek vagy 23 évesnél fiatalabb felnőtt részesül, ők évente kétszer, augusztusban és novemberben kaphatnak pénzt, alkalmanként 5800 forintot.

Az Index számításai szerint szociális segélyből idén mintegy 1,7 milliárd forint, gyermekvédelmi kedvezmény címén pedig 6,8 milliárd forint mehet Erzsébet-utalványra, jövőre pedig már több mint 10 milliárd forint érkezhet az Erzsébetre.

Az előterjesztés szerint a rendszer működését az Erzsébet-utalványt kibocsátó állami cég, a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) Kft. koordinálná. A dokumentum készítői szerint a változtatás az önkormányzatoknak többletköltséget, többletfeladatot nem jelentene. Mivel "a teljes rendszer működési költségeit az elfogadóhelyek beváltási jutaléka finanszírozza", a közszférában, mivel nem kell nagy mennyiségű utalást elindítani, összességében megtakarítást lehet ezzel elérni, ami azoknál a boltoknál jelenhet meg veszteségként (az utalványok után fizetendő jutalék miatt), ahol eddig készpénzért vásároltak.

A Magyar Közlönyben március végén jelent meg kormánydöntés arról, hogy Réthelyi Miklósnak, a szociális ágazatot is felügyelő nemzetierőforrás-miniszternek meg kell vizsgálnia a segélyek részben utalványra történő kifizetését. Az [origo] az elmúlt nyolc napban többször kereste a minisztériumot, de a tárca nem nyilatkozott. Az elképzelést április eleje óta számos támadás érte, civil szervezetek tiltakoztak, vidéki polgármesterek, lakosok és boltosok felháborodtak, és az EU is kilátásba helyezte, hogy elmeszeli az Erzsébet-utalványt a Szép Kártyával együtt, mivel állami monopóliumot teremt, és sérti a piaci szereplők érdekeit. Ez leginkább a piacon mozgó francia társaságokat sérti, nem véletlen, hogy a párizsi magyar nagykövetet is behívatták a francia külügyminisztériumba.

A két új cafeteria-elem miatt az unió úgynevezett pilot vizsgálatot folytat, és ennek során számos kifogást emelt. Az Európai Bizottság szerint az Erzsébet-kártyával kapcsolatos magyar szabályozás "nyíltan diszkriminatív, mivel állami monopóliumot valósít meg", emellett a kibocsátó üdülési alapítvány "szerződéskötési gyakorlata diszkriminatív lehet", illetve "kereskedelempolitikai (és nem szociális) célokat érvényesít".