35 ezer céget töröltetne az adóhatóság

Vágólapra másolva!
Harmincötezer társaság nem készítette el mérlegbeszámolóját, így a törlésüket kezdeményezte az adóhatóság - írja szerdai számában a Magyar Nemzet. Ettől az évtől a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) akár másfél milliós forintos bírságot is kiszabhat, ha egy cég nem vall a gazdálkodásáról. Az adóhivatal így akarja kiszűrni a fiktív bizonylatok kiadására szakosodott számlagyárakat.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) 64 ezer vállalkozás adószámát függesztette fel a mérleg hiánya miatt - írja a Magyar Nemzet. A cégek nagyjából fele ezek után sem készítette el a beszámolót a gazdálkodásáról, így a NAV 35 ezer vállalkozás törlését kezdeményezte a cégbíróságnál.

Linczmayer Szilvia, a NAV szóvivője a lapnak azt mondta, az adóhatóság százezres nagyságrendben küldött felszólítóleveleket, hogy a cégek készítsék el mérlegbeszámolójukat. Ha a társaságok ezt nem teszik meg, akkor az adóhivatal törli a cégek adószámát. Idén szigorodtak a szabályok, mert az adóhatóság a felszólítás mellett akár másfél millió forintos bírságot is kiszabhat - mondta a szóvivő.

Az adóhatóság tapasztalatai szerint a mérlegbeszámolókkal főleg azok a cégek maradnak el, amelyek fiktív bizonylatok előállítására szakosodtak. "Egy-egy számlagyár akár több tucat másik céget kiszolgálhat, így a mérlegek meglétének ellenőrzése az adócsaló-láncolatok felgöngyölítésében segíthet" - mondta a NAV szóvivője.