A forint beárazta az áttörést

Vágólapra másolva!
Fél év leforgása alatt háromszor is látványos fordulatot mutatott be a forint. Valamennyi alkalommal az IMF és az EU volt a főszereplő: amikor távolinak tűnt a megállapodás, gyengült a magyar deviza, az egyezség sikerére utaló hírek pedig erősödéshez vezettek. Kézzelfogható eredmény azonban még mindig nincs, ha lesz, elindulhat a 280 forintos irányba a közös deviza.
Vágólapra másolva!

Hétfőn még a 300 forintos szintet célozta az euró árfolyama, kedden azonban látványos fordulat következett be a magyar devizapiacon, az euró 5 forintot veszített értékéből. Szerdán reggel már 293 forint alatt mozog a jegyzés, dél után pedig 290 alá került az árfolyam. (A forint aktuális árfolyamát itt követheti.)

A forinterősödés hátterében a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól kért hitelkeretről szóló, hónapok óta húzódó tárgyalásokkal kapcsolatos hírek állnak. Szerdán délután az Európai Bizottság több hónapos huzavona után úgy döntött, hogy megkezdődhetnek a tárgyalások az IMF-fel egy új hitelkeretről. Ezt megelőzően - kedden - José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozott kedvezően a tárgyalások megkezdéséről. Barroso üdvözölte, hogy a magyar kormányfő kötelezettséget vállalt a jegybank függetlenségét biztosító intézkedések maradéktalan teljesítésére, és nyugtázta Orbán rendezésre vonatkozó ígéreteit a többi ügyben, mint amilyen az igazságszolgáltatási reform, az adatvédelmi hivatal függetlensége, illetve a bírák nyugdíjba vonulása.

A magyar tőzsde is örül a híreknek, szerdán fél 1-kor az BUX 4 százalékos pluszban volt. A vezető részvények közül az OTP kiugróan teljesített, árfolyama 6,6 százalékkal emelkedett. A Mol 5, a Magyar Telekom 2 százalékkal drágult, a Richter pedig 0,7 százalékos erősödést mutatott.

Le kell ülni tárgyalni

"Kifogták a szelet a vitorlából" - mondta Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője még a brüsszeli döntés előtt, utalva arra, hogy hétfőn még lejtőn volt a forint, de a politikusok keddi nyilatkozataiból a piaci szereplők arra következtettek, hogy Magyarország megállapodik az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutalappal a hitelkeretről, ami jelentősen növelheti a Magyarországba vetett bizalmat. Ezt jelzi az is, hogy kedden a csődkockázatot jelző cds felár jelentősen, 571 pontra csökkent a hétfői 600 pont körüli szintről.

Kolba hozzátette: még mindig csak a nyilatkozatok szintjén van előrelépés, de úgy látszik, ez elég a piacnak. Hozzátette, hétfőn még 299,50 forint környékén is vásároltak befektetők nagyobb tételeket az euró további erősödésére apellálva. Ők most 6-7 forintos bukóban vannak, előbb-utóbb zárják a pozíciókat, ennek eredményeként tovább 290 forint környékére erősödhet a forint. Ugyanakkor instabil a forint helyzete, a tartós erősödéshez az kell, hogy valóban leüljünk tárgyalni, azaz megkezdődjenek a hivatalos tárgyalások, és megszülessen a megállapodás. "Ha ez megtörténik, akkor 280-285 forintos euróárfolyam lehet a reális, annál erősebb forint nem lenne indokolt, de a devizapiacon bármi megtörténhet" - tette hozzá. Kolbával összhangban látja a helyzetet Karsai Péter, a Commerzbank szakértője, aki szerint ha valóban elkezdenék áprilisban az IMF-tárgyalásokat, ahogyan a hét elején Martonyi János nyilatkozatában elhangzott, akkor rövidesen esélyesnek tűnhet a 290 alatti kereskedés.

Nincs új a nap alatt

A forint nem először produkál a mostanihoz hasonló látványos fordulatot. Tavaly november elején a korábbi mélypontja alá került a forint: az euró árfolyama ugyanis átlépte a 2009 tavaszán 317,59 forintos szinten elért csúcsát, az új rekord 317,62 forint volt. A világ összes devizája közül a legrosszabbul szerepelt a forint. Ezzel párhuzamosan két és fél éve mért csúcsra emelkedett a keddi londoni kereskedésben a magyar országkockázat kifejezésére alkalmas cds mutató. A kormány a forint jelentős gyengülése miatt bejelentette, hogy a választások után ellenségnek tekintett Nemzetközi Valutaalappal tárgyalásokat kezd egy hitelkeret igényléséről, ezt követően pedig erősödni tudott a forint.

A következő hullám januárban jött, ekkor a magyar deviza újból soha nem látott mélypontra süllyedt az euróval szemben, 324 forint felett is járt az árfolyam, a cds felár pedig 750 pontos csúcsra emelkedett. Majd szűk egy hónap alatt azonban 10 százalékot erősödött a forint, ezzel utcahosszal vezette február elején a feltörekvő devizák rangsorát.

Az akkori forinterősödés hátterében külföldi és belföldi okok álltak. Január elején a befektetők bizonytalannak látták az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal folyó egyezkedés végkimenetelét. Közben azonban nagyot fordult a kormány kommunikációja, és jelezte, hogy megteszi a szükséges lépéseket a hitelmegállapodás érdekében. Eközben külföldről több irányból is kapott támogatást a forint. Az európai adósságválság és Görögország - azóta bekövetkezett - megmentése is körvonalazódni látszott. Az IMF-megállapodással kapcsolatban konkrét intézkedések ugyan akkor sem nem történtek, de a befektetők arra számítottak, hogy lesz előrelépés, a piac elkezdte beárazni, egyre többen bíztak a forint erejében. Azóta egyre távolodni látszott az egyezség, emiatt veszített értékéből a forint.