Megúszhatjuk az újabb leminősítést

Vágólapra másolva!
A Fitch szerint jó hír, hogy megnyílt az út az IMF-fel és az EU-val történő hiteltárgyalások előtt, ha a kormány szerkezeti reformokat hajt végre, még felminősítés is jöhet, de ha újra visszajönnek a szokatlan gazdaságpolitikai megoldások, vagy elszáll a költségvetési hiány, akkor le is minősíthetik Magyarországot.
Vágólapra másolva!

Pozitívnak értékelhető az Európai Bizottságtól érkezett jelzés, hogy megkezdődhetnek Magyarország és az EU-IMF-páros között a hitelkeretről szóló hivatalos tárgyalások - mondta a Fitch Ratings hitelminősítő cég illetékes szakértője a Portfolio beszámolója szerint a Reuters hírügynökségnek. Matteo Napolitano azonban óvatosságát hangoztatva hozzátette, hogy továbbra is maradtak még aggodalmak.

Matteo Napolitano úgy fogalmazott: "a legfrissebb fejlemények bizonyára előrelépésnek számítanak, és azok az aggodalmaink, amelyeket a januári leminősítéskor megfogalmaztunk Magyarország külső és belső helyzetével kapcsolatban, most nem annyira erősek". Hozzátette azonban azt is, hogy "azok az aggodalmak még nem múltak el", mint ahogy arra az eurózóna perifériaországaiban ismét súlyosbodó adósságválság emlékeztet is.

Szavai arra utalhatnak, hogy bár sok információt nem lehet tudni a tárgyalások elindulását lehetővé tevő brüsszeli döntés hátteréről, az esetleges háttéregyezményről - ahogyan arra az [origo]-nak nyilatkozó elemzők is felhívták a figyelmet -, de ha komolyan gondolja a magyar fél a megegyezést, akkor a leminősítést megúszhatjuk. A Fitch idén januárban vágta bóvli, befektetésre nem ajánlott kategóriába a magyar államadósság osztályzatát, miután novemberben és decemberben a másik két nagy hitelminősítő cég is így járt el.

A hitelminősítő szakértője azonban az elemzőket, befektetőket továbbra is jellemző óvatosságot nem adta fel, amikor rámutatott arra, hogy egy esetleges újbóli költségvetési elcsúszás, a szokatlan gazdaságpolitikai megoldásokhoz való visszatérés és a romló magyar gazdasági és pénzügyi helyzet akár újabb leminősítéshez is vezethet. Ahhoz, hogy kedvező irányú hitelminősítői lépést hajtson végre a Fitch (vagyis akár felminősítse az országot, akár a felminősítést valószínűsítő kilátással lássa el az adósságot) az igazgató szerint az kell, hogy a kormány "kézzelfogható haladást érjen el a költségvetési hiányra és szerkezeti reformokra vonatkozó céljainak elérésében", illetve minél több bizonyítékot adjon a gazdaságpolitika kiszámíthatóságára.