Saját tetoválása után büntetett az adóellenőr

Vágólapra másolva!
Nem kapott számlát egy magát kitetováltató adóellenőr, ezért a tetoválóművész akár egymillió forintos bírságot is kaphat. Díszmadárbőrzén és tőzsdetanfolyamon is jártak a NAV dél-alföldi régiójának a munkatársai.
Vágólapra másolva!

Nem szokványos helyszíneken - díszmadárbörzén, tetoválószalonban, tőzsdetanfolyamon - ellenőrizték a szolgáltató szektor nyugtaadási kötelezettségét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-alföldi régiójának munkatársai, a revizorok számos szabálytalanságot tártak fel.
Az adóellenőrök az egy évvel ezelőtti tapasztalatok alapján újra próbavásárlással ellenőrizték az adózók nyugtaadási kötelezettségének teljesítését a szentesi díszmadárbörzén. A revizorok papagájokat, a tartásukhoz szükséges eszközöket, eledeleket vásároltak, és az esetek 85 százalékában tártak fel szabálytalanságot: három alkalommal nyugtaadási kötelezettség elmulasztása, két esetben adószám nélkül adóköteles tevékenységet végző adózók ellen indítottak eljárást.

Az elmúlt hetekben Békés megyében egy tetoválószalonban is járt két revizor. A tetoválás elkészítése után - az alkotás egy adóhivatali dolgozó testére került - az egyik ellenőr fizetett. A vállalkozó átvette és a fiókjába tette a pénzt, de a bevételéről sem nyugtát, sem számlát nem állított ki, és ez - a hatályos jogszabályok alapján - akár egymillió forintjába is kerülhet.

Nettós ár a tőzsdetanfolyamon

Ugyanígy járt az egyik szegedi hotelben rendszeresen tőzsdetanfolyamot szervező cég is. A programra érkezőket regisztráló titkárnő már az első pillanatban jelezte, van lehetőség az egész napos előadáson "nettós áron" részt venni, ha nem kérnek számlát. Az ellenőrök e szerint jártak el, nem kértek számlát, kifizették a tanfolyam 30 ezer forintos ellenértékét, majd, miután az átadott összegről nem kaptak nyugtát, igazolták magukat, és megkezdték az ellenőrzést.

A vizsgálat során megállapították, hogy az adózó alkalmazottja, ha akart volna, akkor sem tudott volna bizonylatot kiállítani, hiszen a társaság a helyszínen nemcsak számla-, de nyugtatömbbel és bélyegzővel sem rendelkezett.