Nagyokat kaszálnak az amerikai mamutcégek

Vágólapra másolva!
Szép nyereséget jelentett egy sor amerikai vállalat a tőzsdei cégek e napokban zajló gyorsjelentési szezonjában. Jól teljesített például a Facebook, a Microsoft, a General Electric és a McDonald's, a Hasbro viszont veszteséget jelentett.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb érdeklődéssel talán a Facebook jelentését várták a befektetők, hiszen május elején esedékes a közösségi oldalt működtető vállalat tőzsdére vitele. A jelek szerint a Facebook gyors növekedése kissé lassul: a bevétel ugyan 45 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és már a második negyedévben volt egymilliárd dollár fölött, de a kiadások megugrása miatt a 205 milió dolláros nyereség elmaradt az előzetes várakozásoktól.

A cég a hirdetési piac szezonalitásával magyarázta a vártnál gyengébb eredményt, amely az amerikai sajtóban idézett elemzői vélemények szerint valamelyest lehűtheti a Facebook-részvény iránti lelkesedést. A kibocsátásból így is mintegy ötmilliárd dollár folyhat be.

A Microsoft profitja ugyancsak visszaesett - 5,23-ról 5,11 milliárd dollárra -, a várakozásokat azonban meghaladta, miután a Windows operációs rendszer eladásai meglepően jól alakultak az év első három hónapjában: négyszázalékos esés helyett hasonló mértékben emelkedtek. Az összesített bevétel hat százalékkal, 17,41 milliárd dollárra nőtt.

A világ egyik legnagyobb vállalatának számító General Electric (GE) a bevételi és a profit-előrejelzéseket is túlteljesítette. Ezzel együtt éves összehasonlításban mindkettő zsugorodott: előbbi 8 százalékkal 35,2 milliárd dollárra, utóbbi 12 százalékkal 3,03 milliárdra.

A vártnál jobb számok mögött a Reuters hírügynökség beszámolója szerint az energiaipari és vasúti berendezések iránti erős kereslet áll. Egyes üzletágakban húsz százalékkal nőttek a megrendelések, és az árak is emelkedtek.

Majdnem öt százalékkal, 1,21 milliárdról 1,27 milliárdra duzzasztotta negyedéves nyereségét a McDonald's gyorsétterem-hálózat. A bevétel még nagyobb mértékben, 7,1 százalékkal nőtt, 6,55 milliárd dollárra.

Bukott viszont az év első három hónapjában a Hasbro játékgyártó. Az amerikai és kanadai eladások visszaesése miatt 2,6 millió dollár lett a veszteség, amivel a cég eredménye az utóbbi öt negyedévből már negyedszer múlja alul a várakozásokat.