Egy hónap előnyt kapnak a devizahitelesek

Vágólapra másolva!
Matolcsy György kérésére a bankok gyorsítanak a menetrenden, így már május 2-án elindíthatják árfolyam-rögzítési kérelmüket azok a lakáshitelesek, akik nem közalkalmazottak. 
Vágólapra másolva!

A Magyar Bankszövetség elnöksége - Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kérésére - felkéri a szektor valamennyi tagját arra, hogy gyorsítsa fel az árfolyamgátra vonatkozó kérelmek befogadását - közölte a szervezet hétfőn délután.

A lakáscélú jelzáloghitellel rendelkezők számára az eredetileg tervezett június 1. helyett május 2-án, a szabadfelhasználású jelzáloghitelesek számára pedig az eredetileg tervezett szeptember 1. helyett augusztus 1-jén nyissák meg az árfolyamgátas megoldáshoz való csatlakozás lehetőségét - kéri az elnökség a Kovács Levente főtitkár által szignált közlemény szerint.

A lakossági jelzálogfedezetű, devizaalapú hitellel rendelkezők számára kínált árfolyamgátas konstrukcióra hétfőig mintegy harmincezer érdeklődés érkezett a bankokhoz, ezeknek a feldolgozása folyamatban van. A bankszféra lehetőséget lát arra, hogy - a közalkalmazotti és a köztisztviselői ügyfélkör elmúlt hetekben tapasztalt érdeklődése mellett - felgyorsítsa az árfolyamgátra irányuló kérelmek befogadását.

A bankok elkötelezettek az iránt, hogy az év végéig feldolgozzák minden árfolyamgátra jogosult ügyfél kérelmét - hangsúlyozza a szervezet közleményében. Az igénylési időpontok előbbre hozatala miatt az ügyfélkiszolgálásban torlódások előfordulhatnak, ezért arra kérik a devizahiteles ügyfeleket, hogy előzetes időpont-egyeztetés alapján keressék fel bankjukat.

Mint azt korábban megírtuk, a bankok és a kormány által korábban megállapított menetrend faramucira sikeredett. A közalkalmazottak, akik már április elejétől igényelhetik az árfolyamrögzítést, inkább abban érdekeltek, hogy a számukra rendelt periódus vége felé jelentkezzenek, akiknek viszont sürgős lenne a rögzítés (a nem közalkalmazott devizahitelesek), azok még ki vannak zárva az igénylők köréből. Ezért sincs tolongás egyelőre a bankfiókokban.