Egy év alatt kivégzi a kormány a katasztrófaadót

Vágólapra másolva!
Rövid karriert fut be a katasztrófaadó. Az év elején bevezették, az év végén eltörlik.
Vágólapra másolva!

Mint beszámoltunk róla, nagy fejfájást okoz a vállalkozásoknak a katasztrófaadó. Ezeroldalas nemzetközi egyezmények mellékletét kell átböngészniük, hogy kiderítsék, kell-e fizetniük a sarcot, amelyet a veszélyes anyagokat gyártó, szállító, tároló cégektől vár az állam. Az adó kiszámolása sem egyszerű feladat, az egész óriási papírmunkával, adminisztrációval jár az üzleti szféra számára. Mindezt pedig egymilliárd forintért, ennyit remél ebből az elvonásból az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amely a katasztrófaadó célállomása. Ráadásul a jogszabályt hibásan szövegezték meg, ezért néhány héttel ezelőtt korrigálni kellett. Most a Széll Kálmán-terv 2.0 eltörölné a még mindig újnak számító adót.

Sem az OKF, sem a Nemzetgazdasági Minisztérium nem reagált érdemben akkori kérdésünkre, amelyben azt feszegettük, hogy a katasztrófaadó bevezetése szembemegy mind az adminisztráció csökkentésének kormányzati ígéretével, mind azzal a kétharmados gazdasági stabilitási törvénybe bevarrt előírással, miszerint új adót csak akkor lehet bevezetni, ha a fenntartásának, bevallásának adminisztrációs költsége nem haladja meg a bevételt. A Széll-tervben a kormány most épp azzal indokolja az adó eltörlését, hogy az adórendszert egyszerűsíteni kell, el kell törölni olyan adókat, amelyek nem hoznak jelentős bevételt, ugyanakkor jelentős adminisztrációs terhet jelentenek.

Újra megkerestük az OKF-et, hogyan fogadta a hírt, de a hatóság nem kívánta kommentálni a kormány tervét, mondván, ők a jogszabályokat alkalmazzák. Az NGM-et is próbáltuk megszólaltatni, de a tárca nem válaszolt - igaz, a minisztérium volt a felelőse a Széll-terv összeállításának.

A katasztrófaadó mellett más adókat is megsemmisít a kormány. A gyógyszertári szolidaritási díjnak befellegzett, a baleseti adó és a tűzvédelmi hozzájárulás beolvad az új, egységes biztosítási adóba. A vállalkozásokat terhelő kisadókhoz nem sorolható végkielégítés-adót is eltörli a kormány év végén.

A mostani már a második nekibuzdulása a kormánynak a kisadók kiirtása terén. 2010 közepén tíz kisadót eltörölt (például a vízkészlet-gazdálkodási járulékot vagy az erdővédelmi járulékot). Azonban ha klasszikus kisadókat nem is teremt újra a kormány, új adók kitalálásában még mindig aktív. Így jött létre tavaly a chipsadó vagy a baleseti adó, a Széll-tervben pedig már szerepel a sárgacsekk-adó, a telefonadó, vagy a már említett biztosítási adó.