Hallgat a minisztérium az utalványban fizetett családi pótlékról

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium nem válaszol arra a kérdésre, hogy milyen eredménnyel zárult a családi pótlék utalványban való kifizetésének lehetőségéről elvégzett előzetes vizsgálata.
Vágólapra másolva!

Április 15-ig kapott időt a nemzetierőforrás-miniszter azon lehetőség megvizsgálására, hogy készpénz helyett utalványban fizesse ki az állam a családi pótlékot, a lakásfenntartási támogatást, a foglalkoztatást helyettesítő támogatást és a szociális segélyeket.

A március 30-ai, Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányhatározat arról is rendelkezik, hogy a vizsgálat eredménye alapján április 30-ig a a közigazgatási és igazságügyi miniszternek cselekvési és ütemtervet kell készítenie az Erzsébet-utalvány bővítésének formáiról.

Az [origo] április 16-án e-mailben tett fel kérdéseket a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) sajtóosztályának a vizsgálat eredményéről. Azt tudakoltuk, hogy a Nefmi javasolja-e a juttatások utalványban való kifizetését, ha igen, ezt mivel indokolja, és hogyan működne a rendszer.

Az eltelt nyolc napban a Nefmi sajtóosztálya nem válaszolt. Kedd reggel telefonon ismét feltettük a kérdést, válasz cikkünk megjelenéséig erre sem érkezett.

A Népszabadság keddi számában beszámolt a minisztériumnak a lap hasonló kérdésére adott válaszáról, de konkrétum ebben sem szerepel. A tárca csak megerősítette, hogy megvizsgálta, "mely szociális ellátások esetében lenne indokolt és előnyös a támogatás részben vagy egészben Erzsébet-utalvány formájában történő kifizetése", és a vizsgálat hatékonyságot és igazságosságot szem előtt tartó alapelvét ismertette.

A Népszabadság cikke egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt is állítja, hogy a témáról szóló kormány-előterjesztést az Erzsébet-utalványokat kibocsátó állami cég, a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. ügyvezetője, Guller Zoltán írta. A lap szerint a dokumentum az utalványos rendszert az uzsora visszaszorításának céljával és a szociális rendszerben az ellátásokkal összefüggő "átláthatatlansággal" indokolja.