Recesszióba süllyedtek a spanyolok

Vágólapra másolva!
Az euróövezet negyedik legnagyobb gazdaságának teljesítménye már a második negyedévben csökkent január-március között, ami technikai értelemben recessziót jelent. A spanyol nemzeti bank szerint a következő negyedévek kilátásai sem bíztatóak.
Vágólapra másolva!

A spanyol nemzeti bank hétfőn publikált adatai szerint a hazai össztermék (GDP) 0,4 százalékkal zsugorodott a múlt év negyedik negyedévéhez képest, amikor 0,3 százalékkal csökkent a megelőző három hónaphoz viszonyítva. A múlt év egészében 0,3 százalékkal nőtt a GDP éves bázison.

Ezzel gyakorlatilag vége szakadt a hét negyedéven át tartó szerény mértékű növekedésnek, ami elemzők szerint megnehezíti a kormány dolgát a takarékossági intézkedések végrehajtásában.

A nemzeti bank hétfői közlése szerint a következő negyedévek kilátásai sem túl bíztatóak az euróövezet negyedik legnagyobb gazdaságában, sok a bizonytalansági és kockázati tényező az euróövezeti adósságválsággal összefüggésben.

A kormány az idén 1,5 százalékos visszaesést vár, de ez közgazdászok szerint ennél nagyobb is lehet, ha csökkentik a központi kiadásokat. A négy hónapja hatalmon lévő konzervatív Rajoy kormány többször is hangsúlyozta, hogy nem szorul nemzetközi pénzügyi mentőcsomagra, nagy megtakarításokkal igyekszik csökkenteni államháztartási hiányát. A költségvetési tervezet 27 milliárd euró megtakarítást irányoz elő, az előző kormánytól "örökölt" tervezet átdolgozott variánsa kormányzati, regionális és helyi igazgatási szinteken egyaránt jelentős költségcsökkentéseket, illetve adóemelést irányoz elő.

A cél, hogy az államháztartási hiány a bruttó hazai termék (GDP) 5,3 százalékra csökkenjen a tavalyi 8,5 százalékról. Az euróövezet pénzügyminiszterei március közepén tartott tanácskozásukon csaknem 1 százalékponttal magasabb államháztartási hiányt engedélyeztek az idén Spanyolországnak a korábban tervezettnél: az eddig a bruttó hazai termék (GDP) 4,4 százalékában meghatározott deficit helyett a hiány 5,3 százalékot is elérhet. Ezt a lehetőséget az ország azért kapta, hogy megvalósíthassa a gazdasági szerkezet átalakításával kapcsolatos terveit, de jövőre már az unióban előírt 3 százalékos GDP-arányos hiánycélt kell teljesítenie.