A gazdasági bizottságnak tetszik a jegybanktörvény módosítása

Vágólapra másolva!
Az országgyűlés gazdasági bizottsága rábólintott a jegybanktörvény módosítására - legalábbis általános vitára alkalmasnak találta azt a kormánypárti többség.
Vágólapra másolva!

A kormánypárti képviselők támogatásával általános vitára alkalmasnak tartotta a jegybanktörvény módosító javaslatát az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfőn. Cséfalvay Zoltán és Rogán Antal azt hangsúlyozta, hogy ha kell, újabb módosításokra is kész a kormány, Simor András pedig az MNB és az EKB által kifogásolt, a módosításból hiányzó pontokra hívta fel a figyelmet.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt emelte ki, hogy az EU által indított kötelezettségszegési eljárás 6 pontot érintett, 4 pontban megállapodás született, ezekre nyújtott be módosítót a kormány. Hozzátette: lépésről lépésre kell haladni, amiben van megegyezés, az jusson el az Országgyűlés elé. Vannak pontok amelyek nem tartoznak az eljárásba, amelyeket a jegybankelnök is említett, ezekről ötoldalú egyeztetés zajlott Frankfurtban, amely folytatódik - tette hozzá. Hangsúlyozta: a benyújtott módosítók jelzik a magyar kormány elkötelezettségét a megállapodás iránt.

Rogán Antal, a bizottság fideszes elnöke is azt emelte ki, hogy a magyar fél nem zárkózik el a további módosítástól, és fontosnak nevezte a jegybank függetlenségének sérthetetlenségét. Úgy vélte, a benyújtott javaslat elfogadható, a többi kérdésben a kormány elküldte állásfoglalását Brüsszelnek, amennyiben az EU azokat nem fogadja el, azokat a parlamenti vita során is lehet korrigálni.

Simor András továbbra is kifogásolta a monetáris tanács létszámának bővítését, egy új, harmadik alelnök kinevezésének lehetőségét és az MNB döntéshozói fizetésének csökkentését. Emlékeztetett arra, hogy e három pontot nemcsak a jegybank, hanem az EKB is kifogásolja. Indokolatlannak nevezte a monetáris tanács bővítését és új alelnök kinevezését, a fizetések kapcsán pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az MNB döntéshozói nem köztisztviselők és nem közalkalmazottak.

A jegybanktörvény módosításáról és annak jelentőségéről itt olvashat részletesebben.