Reformokat vár Európától az amerikai pénzügyminiszter

Vágólapra másolva!
Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter szerint üdvözlendő, hogy a G20 csoport tagjai több mint 430 milliárd dollárt ajánlottak fel az IMF válságkezelő alapjába, azonban Európától további reformokat vár az adósságválságának leküzdésére. Londoni elemzők szerint a megemelt IMF-keret sem oldja meg az euróövezeti válságot.
Vágólapra másolva!

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter szombaton üdvözölte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) válságkezelő alapjába tett felajánlásokat, de hangsúlyozta, hogy Európának folytatnia kell a reformokat adósságválságának leküzdése érdekében.

Geithner egy nappal az után szólalt fel az IMF kormányzótanácsa előtt, hogy a világ vezető ipari és feltörekvő gazdaságait tömörítő G20 csoport tagjai több mint 430 milliárd dollárt ajánlottak fel, mintegy megduplázva az alap hitelnyújtási kapacitását. Az amerikai pénzügyminiszter szerint Európa tett már lépéseket a regionális stabilitás megerősítése érdekében.

Az elsősorban az európai adósságválság kezelésére hivatott új forrás meghaladja a Christine Lagarde IMF-vezető által eredetileg kért 400 milliárd dollárt, pedig az Egyesült Államok és Kanada egy centet sem ad. Ugyanakkor 15-15 milliárddal járul hozzá az alaphoz például Dél-Korea, az Egyesült Királyság és Szaúd-Arábia - emelte ki a Financial Times (FT) brit üzleti lap internetes oldalának tudósítása.

A válságkezelő alappal kapcsolatos vállalások annak próbálják elejét venni, hogy az IMF forrásai kimerüljenek, ha a válság továbbterjedne. Görögország, Írország és Portugália már kapott mentőcsomagot, a befektetők most az olasz és a spanyol gazdaság állapota miatt aggódnak, az euróövezet pénzügyi válsága ugyanis kihathat az azzal szoros kapcsolatban álló régiók helyzetére.

A Nemzetközi Valutaalap válságkezelésre fordítható forrásainak megkétszerezése sem lesz elegendő az euróövezet problémáinak megoldására - vélekedtek szombati helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők. A Capital Economics közgazdászai szerint az IMF-forrás - az euróövezet saját, nemrég 700 milliárd euróra növelt kapacitású pénzügyi mentőeszközével (EFSF) együtt - vagy Olaszország, vagy Spanyolország pénzügyi kisegítésére lenne elegendő szükség esetén, de ha mindkét ország külső segítségre szorulna, ahhoz valószínűleg már nem lennének elégségesek az IMF és az EFSF felduzzasztott pénzforrásai együtt sem. "Márpedig ha az euróövezeti válság ismét eszkalálódni kezd, akkor ennek hatásai nem korlátozódnának csak Spanyolországra vagy csak Olaszországra" - áll a Capital Economics szombati londoni elemzésében.

A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - elemzői az EFSF minap bejelentett kapacitásbővítése utáni kommentárjukban közölték: kétségesnek tartják, hogy az EFSF bővítéséről szóló megállapodással rá lehet-e bírni a befektetőket több perifériális euróövezeti tagállam szuverén kötvényeinek megvásárlására. Annak kockázata, hogy egy ország - akár részlegesen - törlesztésképtelenné válik, egyébként sem a támogatási alap méretétől függ; az európeriféria országainak gazdaságuk versenyképességét kell helyreállítaniuk, ez a kulcstényező, ennek elmaradása esetén adósságterhük aligha lesz fenntartható hosszú távon - vélekedtek a Commerzbank elemzői.