Alkalmatlan cégeknek adott hitelt, öt évet kapott

Vágólapra másolva!
A kaposvári bank alkalmazottja hiteleket nyújtott olyan vállalkozásoknak, amelyek erre nem voltak jogosultak.
Vágólapra másolva!

Öt év börtönbüntetésre ítélt a Kaposvári Városi Bíróság szombaton nem jogerősen egy csalással vádolt férfit, aki egy kaposvári banki alkalmazottjaként valótlan adatokat tüntetett fel a bank rendszerében, és hiteleket nyújtott olyan vállalkozásoknak, amelyek erre nem voltak jogosultak.

Az üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett, a banknak csaknem 70 millió forint kárt okozó csalás miatt indított eljárásban az elsőrendű vádlott mellett további 25 vádlott ellen emelt vádat a Somogy Megyei Főügyészség. A másod- és a harmadrendű vádlott üzletkötő volt, 23-an pedig hiteligénylők. A vádlottak - két, korábbi bűncselekmények miatt jogerős büntetését töltő vádlott kivételével - nem voltak jelen az ítélet kihirdetésekor.

Az elsőrendű vádlott 2007 februárjától 2009. április végéig az OTP kaposvári fiókjában mikro- és kisvállalkozásokkal, hitelezési tanácsadással foglalkozott, 2007 júniusától pedig ebben az ügyfélkörben döntési hatáskörrel rendelkezett. Az ügyfelekről valótlan gazdálkodási adatokat rögzített, azt a látszatot keltve, hogy azok hitelképesek. Ennek alapján a kérelmezők mindegyike megkapta az üzleti hitelkártya hitelkeretének maximális, hárommillió forintos összegét, ez azonban nem szerepelt a bank vonatkozó nyilvántartásában.

A tevékenységét egy 2008 első félévében kötött megállapodás szerint két üzletkötő is segítette, tudva arról, hogy az igénylők nem jogosultak a hitelfelvételre, és arról is, hogy az alkalmazott azokról valótlan adatokat tüntet fel a bank számítógéprendszerében.