Százmilliárdokkal turbózzák fel az IMF-et

Vágólapra másolva!
A G20 országcsoport több mint 430 milliárd dolláros új hozzájárulásával jelentősen megnő a Nemzetközi Valutaalap (IMF) válságkezelő pénzügyi alapja - erről egyeztek meg pénteken Washingtonban a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő csoport képviselői.
Vágólapra másolva!

Az elsősorban az európai adósságválság kezelésére hivatott új forrás meghaladja a Christine Lagarde IMF-vezető által erdetileg kért 400 milliárd dollárt, pedig az Egyesült Államok és Kanada egy centet sem ad. Ugyanakkor 15-15 milliárddal járul hozzá az alaphoz, például, Dél-Korea, az Egyesült Királyság és Szaúd-Arábia - emlete ki a Financial Times (FT) brit üzleti lap internetes oldalának tudósítása.

A válságkezelő alappal kapcsolatos vállalások annak próbálják elejét venni, hogy az IMF forrásai kimerüljenek, ha a válság továbbterjedne. Görögország, Írország és Portugália már kapott mentőcsomagot, a befektetők most az olasz és a spanyol gazdaság állapota miatt aggódnak, az euróövezet pénzügyi válsága ugyanis kihathat az azzal szoros kapcsolatban álló régiók helyzetére.

Lagarde az ülés után elégedetten nyugtázta, hogy ezzel az IMF hitelezési kapacitása csaknem a duplájára bővül. Hozzátette, erre szükség is van, mert a jelenlegi hitelezési igényeket a valutaalap nem tudja a meglévő forrásokból kielégíteni. Lagarde megjegyezte, hogy a G20-on kívüli IMF-tagállamoktól további felajánlásokat vár.

Az IMF vezérére az FT szerint komoly nyomás nehezedett egyrészt azon fejlődő országok részéről, amelyek nagyobb befolyást akarnak a szervezetben - másrészt pedig azok részéről, amelyek szerint Európa elég gazdag ahhoz, hogy saját maga oldja meg a problémáit.

Az eurózóna országai márciusban állapodtak meg arról, hogy saját mentőalapjuk, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) nagyságát 700 milliárd eurósra növelik. Az ESM 2014 első felére lesz teljesen feltöltve.