Világbank: Hitelválság fenyegeti Kelet-Európát

Vágólapra másolva!
A kelet-európai és a közép-ázsiai térségnek a hitelválság kockázatával kell szembenéznie, mert erősen ki van téve a sérülékeny nyugat-európai bankrendszernek - jelentette ki pénteken Washingtonban a Világbank egyik vezetője.
Vágólapra másolva!

A régió erősen függ az euróövezeti bankoktól származó hitelektől, ezért erősen sebezhetővé válik, ha ezek a pénzintézetek csökkentik a hitelezést - mondta Philippe Le Houerou, a Világbank Európáért és Közép-Ázsiáért felelős alelnöke a Nemzetközi Valutaalap (IMF) épületében tartott sajtótájékoztatóján.

A MarketWatch üzleti portál tudósítása szerint Le Houerou azzal magyarázta a veszélyt, hogy Kelet-Európa bankrendszere szorosan kapcsolódik azokhoz a nyugat-európai bankokhoz, amelyekre saját hazájukban nyomás nehezedik a hitelezés visszafogása érdekében.

A szakember hozzátette, hogy Kelet-Európát és Közép-Ázsiát sújtotta leginkább a recesszió, és ezekben a térségekben lanyhább a talpraállás, mint máshol, ráadásul az idén várhatóan még lassulni is fog. Az erős nyugati kapcsolódási pontok a válság előtt segítették Kelet-Európa növekedési potenciálját, egyúttal viszont fokozták a sebezhetőségét - jelentette ki.

A térség még mindig küszködik a magas munkanélküliséggel és a lakosság elöregedésével, ami hamarosan súlyos feszültséget kelt majd a szociális ellátórendszerekben - mondta a sajtótájékoztatón a Világbank régiós fejlesztési igazgatója, Ana Revenga. "A következő negyven évben ezekben az országokban 20-40 százalékkal csökkenni fog a munkaerő-kínálat. Ez óriási visszaesés, ilyet még nem láttunk korábban" - idézte a MarketWatch Revengát.

Le Houerou arra figyelmeztetett, hogy ahol a recesszió öröksége a magas költségvetési hiány és államadósság, ott az állami finanszírozású gazdasági ösztönző programoknak már nincsen terük.