Háromhavi csúcson a magyar államcsőd esélye

Vágólapra másolva!
A piac 35 százalékos valószínűséget ad arra, hogy öt éven belül államcsőd lesz Magyarországon. Ez háromhavi csúcs. A régióban mi vagyunk a legkockázatosabbak.
Vágólapra másolva!

Január első napjaiban volt a történelmi csúcson az ország államcsőd-esélyét is jelző cds-felárunk, onnan március elejéig szépen csökkent a mutató, de megint emelkedőben van. A Portfolio arról számol be, hogy átlépte a cds a 600 bázispontos szintet, ami háromhavi csúcsnak felel meg. Január elején 700 bázispont felett járt.

A 600 bázispontos érték azt jelzi, hogy a piac 35 százalékos esélyt ad annak, hogy öt éven belül Magyarország csődbe megy.

A cds emelkedése mögött két tényező húzódik meg. Egyrészt a világban is rosszabbra fordult az elmúlt pár hétben a hangulat, főként a spanyol állam nehéz helyzete és a kínai, majd amerikai növekedési kilátások rosszabbodása miatt. Ennél azonban nagyobb súllyal esik latba az, hogy az EU-val és IMF-fel még mindig nem jutott dűlőre a kormány, a tárgyalások előfeltételeit már ötödik hónapja nem teljesíti maradéktalanul a kormány, a piaci befektetők körében ezért egyre terjed az a nézet, hogy lehet, hogy nem is lesz IMF-megállapodás, illetve sokkal nehezebb lesz megállapodni, ha egyáltalán leülnek a tárgyalóasztalhoz a felek.

Azt, hogy a magyarspecifikus ok is vastagon benne van az államcsőd esélyének növekedésében, az jelzi, hogy a régióban bár volt emelkedés a cds-ekben, de közel sem akkora, mint Magyarország esetében. A horvát államcsőd esélyét egyébként 25 százalékra adja most a piac ötéves időtávon, a másik véglet Csehország, ahol 7 százalékos a valószínűség.

Magyarország a március végi adatok szerint továbbra is benne van a világ tíz legkockázatosabb országa között, a kilencedikek vagyunk a CMA adatszolgáltató statisztikája szerint, emlékeztet a Portfolio.hu