Újabb bankokat perelne a PSZÁF

Vágólapra másolva!
Újabb közérdekű pereket készít elő a PSZÁF. A pénzügyi felügyelet szerint felmerült a gyanú, hogy több bank és biztosító jogellenes általános szerződési feltételeket használt.
Vágólapra másolva!

Újabb közérdekű pereket készít elő a pénzügyi felügyelet, három bank, két biztosító és egy pénzügyi szolgáltató ellen indulhat eljárás - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet, azonban azt nem közlik, hogy mely intézményekről van szó.

Binder István, a PSZÁF szóvivője a Magyar Nemzetnek azt mondta, felmerült, hogy a cégek jogellenes általános szerződési feltételeket használnak, vagy megállapodásaikban olyan kikötéseket szerepeltetnek, amelyek sértik például a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tiltó rendelkezéseket.

Ha a felügyelet megnyeri a pert, akkor saját esetében az ügyfélnek csak azt kell bizonyítania, hogy a feltétel mekkora kárt okozott neki. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete eddig tíz pénzügyi szereplő szerződési feltételeit támadta meg a bíróság előtt. A PSZÁF jogerősen pert nyert például az Intrum Justitia Zrt.-vel szemben, mert a cég olyan fizetési felszólításokat küldött adósainak, amelyekben rendőrségi bejelentéssel és büntetőeljárás kilátásba helyezésével próbált fizetésre rábírni.

A CIB-nél és az AXA-nál bankkártyákkal kapcsolatos szabályokat kifogásolt a felügyelet. Előbbi ügyben a PSZÁF, utóbbiban a bank nyert. A New Chance Pénzügyi Szolgáltató ellen megindult eljárásban az elsőfokú ítélet tucatnyi szerződési feltételt minősített tisztességtelennek.