Megnyugtatta a devizapiacot a spanyol aukció

Vágólapra másolva!
Emelkedő hozamok mellett ugyan, de sikeresen zárult a csütörtöki spanyol kötvénykibocsátás. Az eredmények megnyugtatták a devizapiacot, a forint is profitált a hangulat javulásából.
Vágólapra másolva!

Az aukción masszív érdeklődés mellett 2,5 milliárd euró értékben találtak gazdára a spanyol állam papírjai. Az ország ezzel az idei évre tervezett hitelfelvételnek már felénél jár, ami azt jelenti, hogy időt nyert. (A Citigroup elemzői szerint az idén még hátralévő 16 tervezett aukción átlagosan körülbelül 2,6 milliárd euró értékben kell kötvényeket kibocsátani.)

A tízéves hozamok emelkedtek: a 2022 januárjában lejáró papírok 5,743 százalékos átlaghozam mellett keltek el - a januári aukción ez a mutató még 5,403 százalék volt. A hozam emelkedése egyrészt azt jelzi, hogy az állam drágábban jut hitelhez, másrészt azt, hogy a befektetők aggodalma kissé erősödött. A mennyiség a tervezett sáv felső határa: az államkincstár terveiben 1,5-2,5 milliárd euró értékű kibocsátás szerepelt.

A piac kitüntetett figyelmet szentelt a spanyol aukciónak, az elmúlt napokban ugyanis felerősödtek azok az aggodalmak, amelyek szerint Spanyolország segítségre szorul, és nem lesz képes tartani a 2012-re tervezett 5,3 százalékos deficitcélt. Ezeket a félelmeket támasztotta alá, hogy a külföldi befektetők jelentős spanyol állampapír-állománytól szabadultak meg: februárban a teljes állomány 42 százaléka volt csak külföldi tulajdonban, szemben a tavaly decemberi 50 százalékkal.

Az aukció eredménye enyhíti azokat a félelmeket, melyek szerint kiszáradt a kereslet a spanyol kötvényekre - idézi a Wall Street Journal amerikai üzleti lap Richard McGiure-t, a Rabobank stratégáját. Nicolas Spiro, a Spiro Sovereign Strategy igazgatója azt emelte ki, hogy a csütörtöki aukció sikerében a spanyol bankok is komoly szerepet játszottak.

A spanyol kötvénykibocsátást az euró stabilan vészelte át. Az euró/dollár árfolyam, mely csütörtök délelőtt 1,316 fölött is járt, fél 1-re is csak 1,312-ig süllyedt vissza - arra szintre ahol a reggeli órákban is volt. Az átmeneti megkönnyebbülés valamelyest a forint piacán is érzékelhető volt, az árfolyama csütörtök délelőtt 298 közeléből rövid idő alatt 297 alá esett.