Az NGM szerint már csak egy lépés hiányzik az IMF-tárgyalások elindulásához

Vágólapra másolva!
Matolcsy György tárcája szerint csupán a jegybankelnök fizetését kell rendezni, és ha ez megvan, akkor a hiteltárgyalásokat gátló kötelezettségszegési eljárást el is lehet felejteni.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint csupán egyetlen lépés hiányzik ahhoz, hogy megindulhassanak a tárgyalások az EU-val és az IMF-fel - így lehet lefordítani azt a közleményt, amelyet a tárca adott ki.

Az NGM megismétli levelében azt az öt hónapja hangoztatott kijelentést, miszerint "Magyarország kormánya elkötelezett az EU-val és az IMF-el folytatandó elővigyázatossági hitelkeretről szóló tárgyalások mielőbbi megkezdése mellett." Az NGM szerint olyan törvénymódosítást nyújtott be kedd éjszaka Matolcsy György, amelyet előzetesen megküldött véleményezésre a jegybanknak, az Európai Központi Banknak és az Európai Bizottságnak.

A közlemény nem fogalmaz egyértelműen, nem derül ki belőle, hogy a tárca szerint a szervezet véleményét is beépítették-e a törvényjavaslatba. Mindenesetre azt állítja Matolcsy minisztériuma, hogy ha a benyújtott javaslatot elfogadja a parlament, akkor a jegybanktörvény összhangba kerül az uniós joggal, és az EU-s tárgyalások megkezdését gátló kötelezettségszegési eljárásban egyetlen nyitott kérdés marad, az MNB elnökének és alelnökének fizetése. A kormányfő azonban lassan két hónapja nem reagál Simor András jegybankelnök felajánlására, miszerint Simor visszamenőleg, 2010 őszéig visszanyúlóan 1 forintért végzi a munkáját, hogy a bére ne legyen akadálya az IMF-EU-tárgyalásoknak, de ehhez törvényt kellene módosítania a kormány kezdeményezésére a parlamentnek.

A közlemény azt sugallja, hogy ezt az egyetlen kérdésben kell dűlőre jutni Brüsszellel és szabad az út a hiteltárgyalások előtt. Ezzel szemben az a helyzet, hogy az Európai Bizottságnak az új jegybankalelnöki poszt sem tetszik, és az sem, hogy ezzel párhuzamosan kettővel nőne a monetáris tanács létszáma. Az Európai Központi Bank pedig azzal sem ért egyet, hogy a jegybankelnök csak a magyar alaptörvényre tenne esküt, és így előfordulhatna, hogy olyan lépés megtételére kényszerítenék vagy a saját akaratából tenné meg, amely szembe menne azzal a szereppel, amely abból fakad, hogy az MNB tagja az európai uniós központi bankok rendszerének.

Matolcsy módosító javaslata olyan pontokon korrigál, mint például hogy a hatályos szabályozással szemben mégsem kellene megküldeni a monetáris tanács előzetes üléstervét a kormánynak, és a kormány képviselője nem lenne ott a monetáris tanács ülésén.