Olcsó iPad hírére zuhant az Apple

Vágólapra másolva!
Az elmúlt öt napban tíz százalékkal esett az Apple részvényeinek árfolyama, amely a tőzsdeindexet is magával húzta. Egyszerű piaci korrekció is állhat a zuhanás mögött, de vannak hírek egy új, olcsóbb iPad megjelenéséről is, ami árthat a cég összeladásának
Vágólapra másolva!

Az Apple-részvények árának elmúlt időszakban tapasztalt üstökösszerű erősödése a világ legértékesebb vállalatává tette a céget. Most mégis a bizonytalanság jelei látszanak, miután az Apple részvényeinek árfolyama hétfőn több mint négy százalékkal esett. Mindezt ráadásul az ötödik egymást követő napon, így a papírok összességében már tíz százalékot veszítettek értékükből, amire a piac a "korrekció" kifejezést használja - írja a Wall Street Journal üzleti napilap.

Az elmúlt öt nap alatt így mintegy 50 milliárd dollárt vesztett értékéből a cég. Az összeg nagyságát jelzi, hogy az több, mint a Hewlett Packard teljes piaci kapitalizációja, amelyet 48 milliárd dollárra tesznek.

Volt honnan visszaesni. Az Apple részvényeinek árfolyama az idén 43 százalékkal erősödött, így a cég piaci értéke a múlt héten 600 milliárd dollárt tett ki. A visszaesés napvilágra hozta azt is, hogy milyen nagy befolyással bírnak a cég részvényei. Az S&P 500-as, vezetői tőzsdei cégeket összesítő index az Apple nélkül 0,14 százalékos erősödésben lett volna hétfőn, az Apple-lel viszont 0,05 százalékkal gyengült a mutató.

A Wall Street Journal által közölt piaci pletykák szerint az állhat a visszaesés mögött, hogy a cég egy olcsóbb iPad Minivel lépne a piacra, ami kannibalizálhatja az iPadek eladásait. Mások szerint túl meredek volt az elmúlt időszakban a növekedés, és egyszerűen ezt korrigálja most a piac. A techóriásnak az sem tett jót, hogy a napokban az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma pert indított a cég ellen, azzal vádolva, hogy titkos megállapodásban próbálta korlátozni a versenyt az elektronikus könyvek piacán. A lapnak nyilatkozó elemzők azt is felvetették, hogy az Apple egy hosszabb árfolyamesési időszak előtt áll.

Az Apple szóvivője nem kívánta kommentálni a részvényárfolyam alakulását.