Drágábban adtak hitelt a spanyol államnak

Vágólapra másolva!
November óta először emelkedett a 12 és 18 hónapos kincstárjegyek átlaghozama a keddi spanyol állampapír-aukción - jelentette internetes oldalán a Bloomberg hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az egyéves lejáratú spanyol kincstárjegyek hozama (tehát a befektetőknek fizetendő kamat) 2,623 százalékra ugrott a március 20-ai kibocsátás során elért 1,418-ról, a másfél éves papíroké pedig 3,11 százalékra emelkedett, 1,711-ről. A kereslet nőtt az előző havihoz képest, a tervezett hárommilliárd eurónál valamivel többet értékesítettek.

A kibocsátás után a másodpiacon 15 bázisponttal csökkent a tízéves papírok hozama, ami hétfőn még 6 százalék fölött járt. E kötvény értéke sokat esett azóta, hogy március 2-án Mariano Rajoy miniszterelnök közölte, az ország 2012-ben nem tudja tartani az Európai Unió által számára kitűzött 4,4 százalékos GDP-arányos hiánycélt. Ennek fő oka, hogy a súlyos problémákkal küzdő spanyol gazdaság várhatóan 1,7 százalékkal zsugorodik az idén.

Rajoy ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy Spanyolország nem fog uniós mentőcsomagra szorulni. Hétfőn ehhez azt is hozzátette, hogy a megszorításoknak nincs alternatívájuk: "A költségvetési fegyelem és a közszféra racionalizálása jó és szükséges intézkedés" - jelentette ki egy konferencián. A befektetők azonban egyre jobban aggódnak, erre utal a mostani hozamemelkedés is.

A Bloomberg szerint az Európai Központi Bank (EKB) vezetői megosztottak abban, hogy miként segítsen az intézmény Spanyolországnak. Novemberben nagyszabású állampapír-vásárlásokkal egyszer már hozzájárult a helyzet stabilizálásához.

Csütörtökön is lesz spanyol aukció, két- és tízéves kötvényekre próbál majd vevőt találni az állam. A Reuters hírügynökség által megszólaltatott elemző szerint akkor derül majd ki, hogy valóban megindult-e Spanyolországban is az adósságspirál.