Cudar éveket jósol nekünk az IMF

Vágólapra másolva!
Idén a gazdaság stagnálni fog, jövőre a kilábalás erőtlen lesz, a munkanélküliség nem bír 11 százalék alá süllyedni, véli a Valutaalap. A világgazdaságban bezzeg szebbek a kilátások.
Vágólapra másolva!

Idén stagnálást, vagyis nulla százalékos gazdasági növekedést vár Magyarországon, jövőre pedig 1,8 százalékos növekedést jósol a Nemzetközi Valutaalap a tavaszi Világgazdasági Kitekintésében (World Economic Outlook).

Megelőző prognózisában idénre másfél százalékos növekedést becsült a szervezet. A kilátás jelentős rosszabbodását azzal magyarázta a szervezet, hogy tavaly szeptember óta "drámai változások voltak a világgazdaságban", Európában nagyon lelassult a növekedés, és a térség sok gazdasága közel jár a recesszióhoz vagy már lejtőn is van. Az egész világon csak fokozatos erősödés várható, és a negatív kockázatok továbbra is nagyok - írták az IMF elemzői. Szerintük Magyarországnak tartós költségvetési kiigazításra van szüksége, és megjegyezték, hogy a magyar államcsőd esélyét is jelző cds-mutató különösen magas szinten van.

A kormány kitart amellett, hogy idén fél százalékos növekedés lehet. A Magyar Nemzeti Bank szakértői ennél szerényebb, 0,1 százalékos bővülésre látnak esélyt, de úgy, hogy az exportszektor tudja csak húzni a magyar gazdaságot, a lakossági fogyasztás zsugorodni fog.

Az IMF 5,2 százalékos drágulást becsül idénre és 3,5 százalékost jövőre. Ezek közel vannak a kormány közel 5 százalékos és 3 százalékos előrejelzéséhez, de eltérnek a jegybank közel 6, illetve 3 százalékos prognózisától.

A munkaerőpiacon semmi jót nem vár az IMF. A jegybankhoz hasonlóan hosszú ideig magas szinten maradó munkanélküliségre számít a Valutaalap, a tavalyi 11 százalékos állástalansági arány után idén 11,5, majd 2013-ban 11 százalékos rátát valószínűsít.

Határainkon túl szebb jövőt vár az IMF

A világgazdasági kilátásokról azonban biztatóbb képet festett fel a nemzetközi szervezet. A tavalyi visszaesést követően a világgazdasági kilátások fokozatosan ismét javulnak, bár a lefelé mutató kockázatok továbbra is hangsúlyosak - áll kitekintésben, amely szerint a válság utáni kilábalás szokatlanul egyenetlen: sok fejlett gazdaságban igen gyenge, míg több felzárkózó gazdaság esetében meglepően erős.

Az IMF mostani előrejelzése szerint a világgazdaság az idén 3,5 százalékkal nő, majd jövőre 4,1 százalékkal. Ezen belül a fejlett országok gazdasága 1,4, illetve 2 százalékkal bővül, míg a felzárkózó és fejlődő régiók együttesen az idén 6,7, jövőre 6 százalékkal.

Az Európai Unió 27 tagjának gazdaságát együttesen stagnálni várja a valutaalap, és 2013-ban is csak 1,3 százalékos növekedésre számít az uniós államoknál. A legnagyobb európai gazdaság, Németország az IMF jelenlegi becslése szerint az idén 0,6 százalékkal bővül, jövőre pedig 1,5 százalékkal. A közép- és kelet-európai államokra vonatkozóan az IMF idei növekedési becslése 1,9, a jövő évi 2,9 százalék.