Adósságügy miatt gazdát cserélhet a Sziget

Vágólapra másolva!
Három hónapja van az Est Mediának, hogy előteremtsen 805 millió forintot, ebből kellene törlesztenie az esedékessé váló három hitelét. A cég kötvénykibocsátásból jutna forráshoz, ha ez sikertelen, megválik Sziget-részesedésétől - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Eredetileg hétfőn járt volna le az Est Mediának az Unicredit Bank felé fennálló 350 millió forintos, valamint a Wallis Asset Management felé fennálló 300 millió forintos tartozása, ám a társaság megegyezett a hitelezőkkel, hogy a kölcsönök lejáratát három hónappal, július 16-ig kitolják. Ekkorra halasztották a Volt Kft. részére esedékes 155 milliós vételárrészlet megfizetését is - írja keddi számában a Napi Gazdaság.

Az Est Media ugyan hitelei legnagyobb részétől mostanra megszabadult, ám ezen tartozások kifizetésére jelenleg nincs forrása a társaságnak. A hiányzó 805 millió forintot a Sziget Kft.-ben meglévő tulajdonrészre alapuló kötvény kibocsátásával szeretnék előteremteni, az elképzelések szerint a fesztiválszervező eredményéből, illetve a cégcsoport más médiabevételeiből fizetnék a kötvény kamatait.

A Sziget Kft. kisebbségi tulajdonosai ráadásul a kibocsátásban való közreműködésükön túl vállalták azt is, hogy amennyiben az Est Media ezt igényli, kiegészítő garanciát nyújtanak a kötvénybirtokosok részére. A visszafizetést állítólag az Est svájci tulajdonosa, a GEM által vállalt egymilliárd forintos tőkeemelés is garantálhatja majd.

A Napi Gazdaság információi szerint a papír piacra dobásában az Equilor segédkezik. Abban az esetben viszont, ha a kötvényt nem sikerül értékesíteni, a társaságnak nem marad más választása, mint megválni a Sziget-részesedésétől. Az Est Media által kiadott közlemény szerint, ha ez szükségessé válna, erre egy nyilvános pályázat keretében kerülne sor. Amennyiben ez a pályázat is eredménytelen lenne, arra az esetre vállalták a Sziget kisebbségi tulajdonosai, hogy legalább 805 millió forintért visszavásárolják a részesedést.

A gazdasági napilap írása szerint rettentő rossz irányban befolyásolná az Est Media megítélését, ha a dolgok idáig fajulnának. A Sziget nélkül a jelenleg 6-8 milliárd forint közötti árbevétel a töredékére, 1-2 milliárd forint közé csökkenne, ráadásul kikerülne a cégcsoportból az egyetlen bizonyítottan komoly nyereségtermelő képességgel bíró leányvállalat.