Tényleg, igazán várjuk az IMF-et

Vágólapra másolva!
Fellegi Tamás a parlamentben azt mondta: a kormány nagyon elszántan készül a hiteltárgyalásra, de a politikai feltételeket elutasítják.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány számára változatlanul kiemelten fontos kérdés, hogy mihamarabb megkezdődhessenek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal, ugyanakkor a kabinet nem ért egyet azzal, hogy a tárgyalások előfeltételei között olyan kérdések szerepeljenek, amelyeknek semmi közük a gazdaságpolitikához - mondta Fellegi Tamás, a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter kedden az Országgyűlésben.

Fellegi Tamás egy LMP-s képviselőnek az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos napirend előtti felszólalására reagált. "Felkészültünk, bármikor el tudnak kezdődni a tárgyalások (...) valóban teljes felkészültséggel várjuk a többi tárgyalópartnert" - mondta.

Az LMP-s Mile Lajos felszólalásában úgy értékelte, nehéz következetes magatartást felfedezni az IMF/EU-konzultációkat övező események mögött, hiszen a kormány azt hangoztatja ugyan, hogy elszánt a tárgyalások megkezdése iránt, de közben elhangzik egy-egy harcos "gyarmatosítós", "szabadságharcos" kormányfői kinyilatkoztatás.

Fellegi Tamás azt válaszolta: semmiféle kommunikációs hiányról, időhúzásról vagy csúszásról nem lehet szó, sőt, Magyarország szemmel láthatóan egy gyorsított jogi eljárásban vesz részt. A tárca nélküli miniszter szerint ugyanakkor már rég tárgyalhatnának, ha csak gazdaságpolitikai kérdésekről kellene megállapodni.

Kijelentette: a magyar kormány számára változatlanul kiemelten fontos kérdés, hogy mihamarabb megkezdődhessenek a tárgyalások. Ugyanakkor jelezte: nem értenek egyet azzal, hogy a tárgyalások előfeltételeinek listáján olyan kérdések, szempontok szerepeljenek, amelyeknek semmi közük nincs a gazdaságpolitikához és a gazdasági kormányzáshoz. Ez olyan politikai helyzetet teremt, aminek a megoldása lassabb, bonyolultabb és szokatlan - tette hozzá.

Szokatlan eljárásnak nevezte, hogy a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárások közül hármat kiemeltek, és olyan jogi erőt, "politikai feltételi erőt" kötnek hozzájuk, ami egy alapjában véve pénzügyi csomagról szóló tárgyalást tesz lehetetlenné.

Az elmúlt napokban több kormánytag, többek között a miniszterelnök, utasította vissza, hogy politikai feltételeket szabjanak az IMF-hiteltárgyalások megkezdéséhez. Orbán egy múlt pénteki rádióinterjúban azt mondta: zsarolásnak tartaná, ha az Európai Unió politikai feltételeket támasztana a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való megállapodás ügyében Magyarországgal szemben. A kormányfő az MR1-Kossuth Rádióban kijelentette, hogy az IMF-nek nincsenek politikai feltételei, az EU viszont "kacérkodik ezzel a gondolattal".