Egy AIDS ellen küzdő orvos lesz a Világbank új elnöke

Vágólapra másolva!
A hétfőn megválasztott dél-koreai születésű Jim Yong Kimet az Egyesült Államok, az Európai Unió, Japán és Kanada mellett Oroszország, Mexikó és Dél-Korea támogatta.
Vágólapra másolva!

A Világbank hétfőn elnökévé választotta az amerikai Jim Yong Kim népegészségügyi szakembert, akit Barack Obama amerikai elnök jelölt erre a posztra.

Az 52 éves, dél-koreai születésű Kim a nigériai pénzügyminiszterrel, Ngozi Okonjo-Iwealával szemben nyerte el a posztot. Jose Antonio Ocampo volt kolumbiai pénzügyminiszter pénteken visszalépett a jelöltségtől. Kim, aki jelenleg a Dartmouth College igazgatója, július 1-jén lép a leköszönő Robert B. Zoellick elnök helyébe. Megbízatása öt évre szól.

Nem mindenki támogatta az új elnököt

Kim az Egyesült Államok, az Európai Unió, Japán és Kanada, valamint több feltörekvő gazdaság, köztük Oroszország, Mexikó és Dél-Korea támogatására támaszkodott. A Világbank korábbi elnökeinek megválasztásával ellentétben a hétfői voksolás nem volt egyhangú a 25 tagú kormányzótanácsban.

Az intézmény 1944-ben történt megalakulása óta az elnöki posztot kivétel nélkül amerikai vezetők töltötték be. Az új bankelnök az elődjeivel ellentétben nem politikus, bankár vagy diplomata. Az orvosi diplomával rendelkező Kim a közegészségügy neves szakértője, korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) HIV/AIDS főosztályának igazgatója volt.