Magyarországot mindenki utálja, mi ezért szeretjük

Vágólapra másolva!
Csak "súrlódásnak" látja a magyar kormány és az EU közötti konfliktust a magyar állam legnagyobb hitelezője. A Franklin Templeton Investments továbbra is bízik a magyar állampapírokban - mondta az alapkezelő cég egyik vezetője a Bloomberg hírügynökség tudósítása szerint.
Vágólapra másolva!

"Azok az ügyek, amelyek súrlódást okoznak az EU, az IMF és a magyar kormány között, igazán triviálisak. Mi szeretjük a hosszú távon jó fundamentumokkal rendelkező országokat, és szeretjük azokat, akiket mindenki utál. Magyarországra mindez ráillik" - ezt mondta Michael Hasenstab, a Frankin Templeton Investment 61 milliárd dolláros globális kötvényalapjának menedzsere hétfőn Szingapúrban újságíróknak.

Utóbbi mondattal Hasenstab vélhetően arra utalt, hogy a magyar kötvényeket most kevesen keresik, ezért a hozamszintjük magas - vagyis az azokat megvásároló befektetők szép kamatot kapnak a pénzükre. Az április elején megtartott aukción a tízéves futamidejű papírok átlaghozama 9 százalék fölé ugrott, és azóta is fölötte jár, holott februárban még csak 8,4 százalék volt. Hasenstab szerint az "igencsak kiemelkedő hozamok" miatt jó üzlet magyar eszközöket tartani. "Magyarország esetében megéri várni" - jelentette ki.

A Franklin Templeton a magyar állampapírok legnagyobb külföldi vásárlója, a Bloomberg adatai szerint a múlt év végén a tízéves kötvények 6,8 százaléka volt a tulajdonában. A tavalyi év második felében a Templeton-alapok körülbelül ezermilliárd forint értékű magyar állampapírt vásároltak, ami egy akkor az [origo]-nak nyilatkozó hazai kötvényszakember szerint nagyban hozzájárult, hogy nem alakult ki "vészes kereslethiány" az aukciókon.

A Templeton munkatársa megvédte a magyar kormányt az IMF-tárgyalások előfeltételeiről folytatott vitában is, mondván, a kormány "pontosan azt csinálta, amit az IMF kért tőle". Azt is mondta, hogy - a forint utóbbi időben látható gyengülése ellenére - "középtávon" továbbra is optimista a forinttal kapcsolatban. Hozzátette, a magyar kormány "olyan strukturális reformokat csinál", amelyekbe a legtöbb európai ország nem mer belevágni - példaként a nyugdíjkorhatár emelését említette.