Semmi sem tetszik a német cégeknek, ami magyar

Vágólapra másolva!
Panaszkodnak a magyarországi jogbiztonságra, az adórendszerre és a gazdaságpolitikára a német cégek egy felmérés szerint. A német kereskedelmi kamara szerint sok cégnek már nem lenne kedve újra Magyarországon befektetni.
Vágólapra másolva!

A német vállalatok 68 százaléka rossznak ítéli a magyar gazdaság helyzetét, és a kilátások romlására számít 55 százalékuk - közölte Dirk Wölfer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (NMIKK) főtitkára hétfőn Budapesten. A német cégek csupán 27 százaléka számol javuló üzleti lehetőségekkel, ugyanakkor 24 százalékuk romlást vár.

Sefer Stevan, az NMIKK elnöke közölte: a befektetési környezet romlott, a felmérés szerint a cégek 67 százaléka elégedetlen a magyar adórendszerrel, ráadásul a vállalkozások 62 százaléka elégedetlen a jogbiztonsággal, emellett a cégek 87 százaléka elégedetlen a gazdaságpolitika kiszámíthatóságával, ami valamennyi ágazatra érvényes. Ha most kellene eldönteni, hogy újra befektetnének-e Magyarországon, a német cégek 71 százaléka tenné ezt, ami 9-12 százalékkal alacsonyabb a három évvel ezelőtti felmérés eredményénél.

Az NMIKK felmérése reális, de azt is hangsúlyozni kell, hogy "a korábbi években mért, a németnél gyorsabb magyar gazdasági növekedés adósságból volt finanszírozva" - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. A tervezett tranzakciós adó mértékéről még nincs döntés, a bevezetés dátuma 2013 - felelte újságírói kérdésre az államtitkár.